Zvizdić – Davutoglu

Svaka dobra vijest iz BiH raduje, a svaka loša boli

Vijesti / Flash | 07. 04. 2016. u 13:58 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ceremonijom svečanog dočeka ispred zgrade Vlade Republike Turske otpočeo je susret predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dr. Denisa Zvizdića sa premijerom Republike Turske Ahmetom Davutogluom.

Održan je susret dvojice premijera, a potom i sastanak izaslanstava Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske. Tijekom razgovora predsjedavajućeg Zvizdića i premijera Davutoglua razmijenjena su mišljenja o aktualnoj situaciji u BiH i u Turskoj. Konstatirali su da su odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski, bez otvorenih političkih pitanja. Rekli su da se suradnja stalno unapređuje na svim poljima.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio žaljenje zbog terorističkih napada sa velikim ljudskim žrtvama koji su posljednjih mjeseci potresli Tursku.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao premijera Davutoglua s realiziranim ciljevima iz Reformske agende i s političkim i ekonomskim pokazateljima koji imaju konstantan pozitivan rast. On se zahvalio visokim dužnosnicima Turske na stalnoj podršci koju daju Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji i NATO savezu. Predsjedavajući Zvizdić je pohvalio visoku razinu reguliranih bilateralnih sporazuma i istaknuo da BiH ima najveći broj sporazuma sa Republikom Turskom. Premijer Davutoglu je čestitao BiH predaju aplikacije za članstvo u Europskoj uniji. Rekao je da Turska posvećuje posebnu pažnju ekonomskom razvoju naše zemlje i putu ka EU integracijama i da će i u narednom periodu nastaviti da pomaže bh. ekonomiju kroz razvojne projekte koji se financiraju posredstvom Turske agencije za međunarodni razvoj (TIKA) i putem koje je do sada realizirano oko 700 projekata u vrijednosti od oko 300 milijuna dolara.

Razgovarali su i trgovinskom sporazumu između BiH i Turske i o izvozu mesa kao jednim od bitnih elemenata tog sporazuma. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je za BiH važno da se trgovinska razmjena proširi na sir i mlijeko, kao i da se potvrdi kapacitet i kvalitet proizvoda iz BiH koji su već prisutni na tržištu Turske kao što je ulje ili drugi proizvodi koji se izvoze iz BiH. On je predložio da kvote za izvoz mesa postanu dio trgovinskog sporazuma, te da postanu dio dugoročnog programa.

Sugovornici su izrazili opredjeljenje da će se i u narednom periodu unapređivati suradnja na svim poljima i ulagati dodatni napori na povećanju turskih investicija u BiH, a naročito u unapređenju razvoja malih i srednjih poduzeća.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je siguran da će Turska i u sljedećem periodu nastaviti da ostvaruje političke i ekonomske ciljeve i da će zadržati snažnu poziciju na svjetskoj političkoj sceni.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo, veleposlanik BiH u Turskoj Damir Džanko i veleposlanik Turske u BiH Cihad Erginay.

Nakon susreta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića sa premijerom Republike Turske Ahmetom Davutogluom i susreta izaslanstava Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, ministrica obrane BiH Marina Pendeš i ministar obrane Republike Turske Ismat Yilmaz potpisali su Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o suradnji u vojnoj obuci.

Potom je uslijedilo obraćanje medijima predsjedavajućeg Zvizdića i premijera Davutoglua.Premijer Davutoglu je u obraćaćanju medijima istaknuo privrženost Turske Bosni i Hercegovini. Naglasio je da svaka dobra vijest iz BiH raduje, a svaka loša boli.

“Želim reći svom prijatelju Denisu Zvizdiću i narodu u Bosni i Hercegovini da Turska uvijek stoji uz vas. Podržavamo vaš put ka EU i NATO-u i potičemo naše gospodarstvenike da ulažu u BiH. Podržavamo i regionalnu suradnju država jer mi kako vidimo mir u Bosni je mir na Balkanu”, rekao je premijer Davutoglu.

Izrazivši zahvalnost Republici Turskoj na kontinuiranoj prijateljskoj podršci Bosni i Hercegovini predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je Turska uvijek pomagala jednako sve narode u BiH bez razlika, poštujući nezavisnost Bosne i Hercegovine. Dodao da je Turska pomagala obnovu kulturne baštine u BiH, kao i ekonomski razvoj.

“Na isti način Republika Turska pomaže danas ljudima u Siriji. Ona je danas moralna matrica na globalnom nivou kako se pomaže ljudima u nevolji. Stoga su nam veoma teško pali teroristički napadi u Turskoj. Izražavam ovom prilikom obiteljima sućut i želim reći turskom narodu da stojimo uz vas u borbi protiv terorizma”, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close