Van, olgarsi!

VIDEO | Suzavac, gumeni meci na granici; Maduro prekinuo odnose s Kolumbijom

"Odlučio sam prekinuti političke i diplomatske odnose s fašističkom vladom Kolumbije čiji veleposlanik i konzuli imaju 24 sata da napuste Venezuelu", poručio je Maduro
Vijesti / Flash | 23. 02. 2019. u 22:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kamion s humanitarnom pomoći i desetcima volontera pokušali su u subotu ući u Venezuelu iz Brazila i Kolumbije s kojom je predsjednik Nicolas Maduro prekinuo odnose, a njegova vojska suzavcem ih je sprečavala, no najmanje je 13 vojnika dezertiralo, javljaju agencije i dodaju da ima ozlijeđenih.


Predsjednik Nicolas Maduro najavio je da prekida diplomatske odnose s Kolumbijom osudivši kolumbijskog predsjednika da pomaže Juanu Guaidu, venezuelskom oporbenom čelniku koji se proglasio privremenim predsjednikom u čemu ga je podržao niz zapadnih zemalja.

"Odlučio sam prekinuti političke i diplomatske odnose s fašističkom vladom Kolumbije čiji veleposlanik i konzuli imaju 24 sata da napuste Venezuelu", poručio je. "Van, olgarsi", uzviknuo je Maduro u govoru pred svojim pristašama okupljenima u Caracasu.

"Ivane Duque, ti si đavo, nikada kolumbijska vlada nije pala tako nisko", rekao je na račun kolumbijskog predsjednika.

Nasilje je izbilo na granici između Venezuele i Kolumbije kada su četiri kamiona pokušala silom ući u Venezuelu u čemu ih je podržavalo mnoštvo nastojeći osloboditi prolaz za pomoć koja uglavnom potječe iz Sjedinjenih Država.

Četiri kamiona stajala su na ulazu na most Simon Bolivar koji dijeli dvije zemlje i najmanje četiri prosvjednika ozlijeđena su među mnoštvom koje je pokušalo probiti zapreke kod mosta Simon Bolivar koje su čuvali vojnici i policajci, javlja agencija France presse.

Prosvjednike su pokušali rastjerati suzavcem i gumenim metcima, navode izvori AFP-a.

Kolumbijske vlasti objavile su da vojnici dezertiraju i da je prebjeglo najmanje 13 vojnika. Deset pripadnika Nacionalne garde prebjeglo je kod kolumbijskog okruga Norte de Santander, a jedna se osoba predala u okrugu Araucu, objavila je kolumbijska migrantska agencija.

Kolumbijska televizija prikazala je snimke prebjega. Jedan se časnik predstavio kao bojnik Hugo Parra i priznao je Guaidoa za predsjednika.

"Ono što smo učinili danas, učinili smo za naše obitelji, za venezuelski narod", rekao je za kolumbijsku televiziju jedan od dezertera.

Kolumbijska migrantska agencija najavila je ranije da će humanitarnu pomoć iskrcati volonteri formirajući ljudski lanac.

Agencija Reuters prenosi da je vojska ispalila suzavac kako bi spriječila volontere da iskrcaju pomoć na mostu Francisco de Paula, a što je pokazala video snimka koju je emitirala kolumbijska vlada.

Most kod grada Urena u Venezueli jedan je od triju prijelaza preko kojih se Guaido nada dopremiti hranu i lijekove za Venezuelu.

Guaido, koji se prije mjesec dana proglasio predsjednikom uz priznanje Sjedinjenih Država i više desetaka zemalja, također je najavio da će u Venezuelu u subotu ući prvi humanitarni konvoj s područja Brazila.

Reuters prenosi da su pripadnici nacionalne garde stalno ispaljivali suzavac u gradu Santa Elena blizu brazilske granice kako bi spriječili dopremu pomoći.

U petak su vojnici otvorili vatru u selu u tom području i ubili bračni par. Zbog toga je lokalna zajednica uzela kao taoce 35 pripadnika Nacionalne garde, objavio je gradonačelnik općine Gran Sabana.

Dva kamiona s humanitarnom pomoći prešla su brazilsku granicu no nisu prošla venezuelsku carinu, javlja Reuters pozivajući se na svjedoke.

Maduro, koji ne pristaje odreći se vlasti unatoč prosvjedima i tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Država da vojno interveniraju protiv njegove zemlje, naredio je u petak zatvaranje glavnih graničnih prijelaza sa susjednim državama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close