Učinkovitiji rad

Sustavi, kamere i planovi: BiH kreće s boljom kontrolom migracija

Razvijen je i pušten u rad Sustav za online prijavu boravka stranaca ''eStranac'', koji je zamijenio ručni unos podataka i značajno unaprijedio rad Službe za poslove sa strancima BiH u domeni kontrole prijave boravišta stranaca
Vijesti / Flash | 06. 08. 2019. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine predstavilo je u utorak rezultate aktivnosti na unapređenju oblasti migracija, azila i upravljanja granicom, provedene u okviru Partnerstva u migracijama između Bosne i Hercegovine i Švicarske, uz podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), priopćeno je iz Ministarstva.

Nadograđen je Informacijski sustav za migracije (ISM), koji služi poboljšanju veza i interoperabilnosti između institucija u BiH i policijskih agencija izvan BiH, kao i automatskom prijenosu i razmjeni podataka. Kako navode, ISM omogućuje učinkovitije upravljanje podacima o azilu, boravišnim dozvolama, registracijama, vizama i graničnim prijelazima i evidentiranje i praćenje ulaska i boravka stranaca u BiH.

Foto: Fena / Predstavljanje poboljšanog sustava za migracije

S tim u vezi izrađena je i tehnička specifikacija za integraciju biometrijskog modula i unos podataka za strance koji će omogućiti pouzdanu i učinkovitiju registraciju stranaca i provjeru podataka pomoću biometrijskih metoda identifikacije, stoji u priopćenju.

Razvijen je i pušten u rad Sustav za online prijavu boravka stranaca ''eStranac'', koji je zamijenio ručni unos podataka i značajno unaprijedio rad Službe za poslove sa strancima BiH u domeni kontrole prijave boravišta stranaca. Za godinu dana koliko je Sustav na raspolaganju registrirano je 539 575 stranaca, što je u značajno povećanje u odnosu na ranije razdoblje.

Izrađen je tehnički dizajn i specifikacija za uspostavu sustava video nadzora na 59 međunarodnih graničnih prijelaza. Sustav video nadzora će poboljšati razmjenu informacija i integrirano upravljanje granicom na međunarodnim graničnim prijelazima, koji je preporučen i Šengenskim katalogom. Nabavka i instalacija video sustava financirat će se kroz fondove predpristupne pomoći Europske Unije.

Video: BiH dobila poboljšani Informacioni sistem za migracije

''Uspostavljen je softverski dio sustava elektroničke evidencije događaja na granici sa upravljanjem poslovnim procesima i elektroničkom evidencijom dosijea sektora. Ovaj sustav omogućuje veću učinkovitosti rada organizacijskih jedinica Granične policije BiH i brz i jednostavan protok, pretragu i arhiviranje podataka i dokumenata'', priopćeno je.

Također je izrađen Akcijski plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvještaja Europske komisije za područja migracija, azila i upravljanja granicom. Direkcija za europske integracije će dostaviti Akcijski plan Vijeću ministara na usvajanje.

Kopirati
Drag cursor here to close