Provjera našeg napretka

Susretom sa članovima Predsjedništva Mogherini počela posjetu BiH

Vijesti / Flash | 04. 03. 2017. u 14:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastankom sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini započela je posjetu BiH.

Potom je planiran susrest sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, i njegovim zamjenicima Mirkom Šarovićem i Vjekoslavom Bevandom, a sastanku bi trebao nazočiti i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, javlja Anadolija.

“Radim sa željom da vidim napredak na reformskom putu svakog od partnera sa zapadnog Balkana ka Europskoj uniji, kako bi bilo osigurano da taj proces neumoljivo napreduje. Regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi i dalje ostaju izuzetno važni u ovom kontekstu“, kazala je Mogherini uoči dolaska u posjetu zemljama Zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica je, osvrnuvši se na aktualnu političku situaciju u BiH, navela kako je upravo europski put prigoda da se sva otvorena pitanja brže rješavaju i da se BiH kreće naprijed. Institucijama EU će svakako prenijeti poruku da, i pored postojećih problema, postoji snažna volja za napretkom i da je potrebno da bh. vlasti zajedničkim naporima i dijalogom zadrže pozitivni trend ka europskim integracijama.

Tijekom susreta je razgovarano o dosadašnjem vidljivom napretku Bosne i Hercegovine u EU integracijama i ekonomskom razvitku, te dat podstrek daljnjem ispunjenju zadataka iz Reformske agende i finaliziranja odgovora iz Upitnika Europskog povjerenstva, što je preduvjet za daljnji razvitak i prosperitet BiH.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su potporu EU tijekom prošle godine prilikom razmatranja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te izrazili očekivanje da će se ta potpora nastaviti i ubuduće u okviru napretka BiH na EU putu, posebice u postupku stjecanja statusa kandidata.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost na osobnom angažmanu i interesu visoke predstavnice Mogherini za BiH, kao i institucijama i državama članicama EU na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija.

Mogherini je već posjetila Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, Kosovo i Albaniju, a u BiH je trebala doći u četvrtak, ali njen avion zbog guste magle nije uspio sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo, pa je posjeta prolongirana.

O posjeti Zapadnom Balkanu izvjestit će ministre vanjskih poslova EU 6. ožujka na sastanku Vijeća za vanjske poslove.

Kopirati
Drag cursor here to close