Nachbar in Not

'Susjed u nevolji' - 25 godina predanog pomaganja bivšim zemljama Jugoslavije

Vijesti / Flash | 27. 06. 2017. u 16:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrija obilježava ovih dana 25. godišnjicu Inicijative “Susjed u nevolji” (Nachbar in Not), priopćeno je iz Veleposlanstva te zemlje u Bosni i Hercegovini.

Kako je istaknuto na svečanosti u bečkom Hofburgu, već četvrt stoljeća ta akcija ostvaruje uzoran angažman i postala je sinonim za pomoć i solidarnost.

Inicijativa je zaživjela je uz svesrdnu podršku Austrijske radio-televizije ORF 1992. godine kao izraz austrijskog razumijevanja i suosjećanja te spontane spremnosti za pomoć ljudima u nevolji u ratom zahvaćenim područjima bivše Jugoslavije.

Realizirana je pomoć izbjeglim i raseljenim u iznosu od 223,1 milijun eura.

U prvih deset godina, pomagano je u preživljavanju i obnovi.

U akciji „Susjed u nevolji“, za područje bivše Jugoslavije realizirane su donacije vrijedne 125 milijuna eura, a u 5.700 transporta teretnim vozilima, poslano je 114.000 tona roba za pomoć ugroženima.

I prilikom razornih poplava 2014. godine, koje su naročito u Bosni i Hercegovini i Srbiji pričinile ogromne štete, austrijska inicijativa “Susjed u nevolji” ponovno je bila aktivna, ovaj put pod motom “Poplave u jugoistočnoj Europi”.

U međuvremenu institucionalizirana u Fondaciju “Susjed u nevolji”, ova inicijativa austrijske pomoći poprima globalne razmjere i ostvaruje misiju širom svijeta bilo da se radi o pomoći nastradalim od cunamija ili programima kao što su “Pomoć za djecu Iraka”, “Glad u Africi” itd.

''To pokazuje da smo mi pojam susjedstva razumjeli i proširili u smislu globalnog sela'', rekao je povodom 25-godišnjice generalni direktor ORF-a Alexander Wrabetz.

U okviru misije “Susjed u nevolji”, Austrijska radio-televizija surađuje s Karitasom i Crvenim križom, kao i s drugim austrijskim humanitarnim organizacijama: Care, Diakonie, Hilfswerk Austria, Malteser Hospitaldienst, Samariterbund i Volkshilfe

Kopirati
Drag cursor here to close