Razvoj sustava civilne zaštite

Suradnja BiH i Hrvatske u zaštiti od katastrofa: ''Hrvatska je partner i uzor čijim stopama idemo''

Pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Agić istaknuo je zahvalnost hrvatskim institucijama, a posebno Ravnateljstvu civilne zaštite.
Vijesti / Flash | 24. 10. 2022. u 16:01 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa te aktivnostima u razvoju sustava civilne zaštite, kako izvještava Hina, bilo je riječi na sastanku izaslanstva Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a i Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u ponedjeljak u Dubrovniku.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut podsjetio je tom prilikom kako je suradnja dviju država formalizirana sporazumom 2001. godine, a okrunjena kroz europski projekt IPA 2.

''Proveli smo edukaciju i osposobljavanje institucija i snaga BiH kako bi bili spremni za ulazak u Mehanizam za civilnu zaštitu EU, što se dogodilo prije mjesec dana. Održali smo oko 80 raznih događaja, od edukacija do vježbi za zaštitu i spašavanje u slučajevima kriza i katastrofa'', rekao je Trut i dodao kako se suradnja iskazala i ovog ljeta pri gašenju požara kod Blidinja, gdje su pomagali hrvatski kanaderi i helikopteri.

Pomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Agić istaknuo je zahvalnost hrvatskim institucijama, a posebno Ravnateljstvu civilne zaštite.

''U petnaest godina suradnje Republika Hrvatska je uvijek bila uz BiH, kao partner i uzor čijim stopama idemo. Nama je jako mnogo donio Mehanizam za civilnu zaštitu EU, koji je Hrvatska provela u BiH. Poslije toga je BiH potpisala članstvo u Mehanizmu i dobila pristup svim zemljama EU za ravnopravan razgovor'', poručio je Agić.

U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a u utorak će se na okruglom stolu ''Ulaganje u smanjenje rizika od katastrofa u jugoistočnoj Europi'' okupiti čelnici institucija za civilnu zaštitu iz država članica Inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za Jugoistočnu Europu (DPPI SEE) te direktor regionalnog Ureda UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR) za Europu i središnju Aziju, kao i predstavnici Europske komisije, Svjetske banke i Programa za razvoj UN.

Dio je to trodnevnog događanja s ciljem razmjene iskustava i prepoznavanja prijedloga i rješenja za potporu većih ulaganja u otpornost, u skladu s temeljnim globalnim dokumentom za smanjenje rizika od katastrofa - Sendai okvirom za smanjenje rizika od katastrofa 2015.-2030.

Ovo događanje ujedno je i doprinos Programu upravljanja u katastrofama – DMTP 2022. tijekom ovogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Inicijativom za pripravnost i prevenciju u katastrofama za JI Europu, a odvija se u listopadu kada se obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

Uz okrugli stol, održat će se i trodnevna radionica o ulaganjima u smanjenje rizika od katastrofa, kao i regionalni sastanak predstavnika država članica DPPI SEE, što će obilježiti hrvatsko predsjedanje i skrenuti pozornost na važnu temu ulaganja u smanjenje rizika.

Kopirati
Drag cursor here to close