EU u budućnosti?

Summit EU bez konsenzusa o zaključcima

Vijesti / Flash | 10. 03. 2017. u 15:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europsko vijeće priznalo je u petak da države članice nisu uspjele postići suglasnost oko zaključaka samita "iz razloga nevezanih s njegovom suštinom".

''Europsko vijeće raspravljalo je o predloženom dokumentu. Njega je podržalo 27 država članica, ali nije postignut konsenzus iz razloga nevezanih s njegovom suštinom'', navodi se u zaključku proljetnog samita EU, objavljenog uime predsjednika Europskog vijeća, a ne samog Vijeća.

Priznajući tešku situaciju u odnosima između zemalja članica, njemačka kancelarka Angela Merkel ipak je zauzela pozitivan ton prema napretku ostvarenom na polju sigurnosne i obrambene politike na samitu.

''Suglasili smo se kako je bitno da obrambena politika EU treba biti komplementarna NATO-u, treba je osnažiti'', izjavila je Merkel novinarima nakon summita.

Čelnici su raspravljali o tome kako bi EU trebala funkcionirati u budućnosti i kako da održe jedinstvo u jeku teških političkih i migracijskih pritisaka tijekom dvodnevnog summita.

Vjeruje se da je Poljska, nezadovoljna zbog reizbora Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća, odbila dati svoj pristanak zaključcima.

Tusk je u četvrtak dobio još jedan mandat usprkos protivljenju njegove domovine Poljske.

Poljska je ranije predložila izaslanika Europskog parlamenta Jaceka Saryusza-Wolskog na Tuskov položaj.

Nakon što je Tusk reizabran, Poljska premijerka Beata Szydlo objavila je da će blokirati zaključke summita.

''Neću prihvatiti zaključke summita jer summit neće biti validan'', izjavila je Szydlo na konferenciji za novinare u četvrtak, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close