Čekanje zakona

Šume u HNŽ u problemima jer nadležni nisu provodili propise

Vijesti / Flash | 19. 02. 2015. u 12:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH izjasnila se danas o prijedlogu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije za preispitivanje Odluke Vlade FBiH o produženju ugovora o prijenosu poslova gospodarenja državnim šumama.

U izjašnjenju se kaže da je, obzirom na to da ne postoji federalni propis za oblast šumarstva, Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, tu odluku donijela na 144. sjednici od 18.12.2014. godine.

Odluka je privremenog karaktera i važit će do donošenja zakona o šumama na razini FBiH kojim će biti uređena cjelokupna oblast šumarstva. Odlukom je uređeno samo jedno od temeljnih pitanja za oblast šumarstva - kontinuitet prenošenja poslova gospodarenja državnim šumama od strane Federacije BiH za 2015. godinu.

''U Hercegovačko-neretvanskoj županiji nagomilani problemi proizlaze jer nadležni u ovoj županiji nisu provodili ranije važeće propise: Zakona o šumama i Uredbe o šumama'', navela je Vlada u priopćenju za javnost.

Sveobuhvatno rješenje problema gospodarenja šumama i šumskim zemljištem u HNŽ i u cijeloj FBiH moguće je postići jedino donošenjem propisa za oblast šumarstva na federalnoj razini.

''U tom cilju, Vlada FBiH je na 85. sjednici od 31.10. 2013. godine utvrdila i Domu naroda Parlamenta FBiH radi razmatranja i prihvaćanja dostavila Nacrt zakona o šumarstvu. Također je 21.11. 2014. godine uputila urgenciju Domu naroda Parlamenta FBiH da na dnevni red uvrsti Nacrt zakona o šumarstvu'', priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close