23. obljetnica

Suljagić: Jedino su se u Armiji BiH borili pripadnici svih bh. naroda

Vijesti / Flash | 14. 04. 2015. u 10:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici organa i institucija državnog, federalnog, županijskih razina te brojnih boračkih udruženja danas su položili cvijeće na Šehidskom spomen-mezarju "Kovači" i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog zapovjednika Armije RBiH, povodom obilježavanja 23. godišnjice formiranja Armije RBiH i 10. godišnjice Drugog pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga (OS) BiH.

Obilježavanje u Mostaru
Odavanjem počasti poginulim borcima Armije RBiH na mostarskim Šehitlucima danas je u Mostaru započeo program obilježavanja 23. godišnjice od formiranja Armije RBiH.

Prisutnima se u ime Koordinacije temeljnih boračkih udruženja HNŽ i Drugog pješadijskog puka OS BiH obratio brigadni imam Ibrahim Ćatić, koji se čestitao Dan Armije RBiH - 15. travnja, istakavši kako je to zasigurno jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji BiH.

''To je zaista bilo jedno teško, dramatično i izazovno vrijeme, vrijeme velikih iskušenja, ali i vrijeme naše časne borbe za obranu najviših ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, za obranu naše jedine domovine – BiH'', istaknuo je Ćatić.

Organizator programa je Koordinacija temeljnih boračkih udruženja HNŽ-a, a u sklopu njega danas će u Narodnom pozorištu nastupiti i učenici osnovnih škola, dok će večeras u Centru za kulturu biti upriličena izložba fotografija, ratnih zastava, obilježja i publikacija jedinica Armije RBiH.

Izaslanstva, predvođene članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i zamjenikom ministra odbrane BiH Emirom Suljagićem, te čelnicima federalnih i županijskih organa vlasti, odale su počast poginulim i umrlim braniteljima BiH.

''Armija RBiH je obranila BiH, njezin teritorijalni integritet, cjelovitost i pravo ljudi na život i jednakost. Obranila je tekovine antifašističke borbe i pravo da svi jednaki živimo u ovoj zemlji'', kazao je Izetbegović u izjavi za medije, naglašavajući da bez Armije RBiH ne bi bilo ni BiH.

Naglasio je kako je to učinjeno zahvaljujući vitalnosti, patriotizmu i iznimnoj hrabrosti ljudi, angažiranih u obrani zemlje, usprkos izuzetno teškim okolnostima.

''Ta armija je stasala pod teškim pritiskom nadmoćnog neprijatelja, ostvarila balans snaga sredinom rata, te zatim prešla u kontraofenzivu, a što je omogućilo da se na valjan način završe mirovni pregovori'', kazao je Izetbegović, upućujući čestitke u povodu Dana Armije RBiH, 15. travnja i 10. godišnjice Drugog pješadijskog puka OSBiH.

Na značaj dviju godišnjica ukazao je i zamjenik ministra obrane BiH Emir Suljagić, podsjećajući da je Armija RBiH jedina oružana sila pod čijom zastavom su se tijekom agresije na BiH borili pripadnici svih bh. naroda, te da je ona primarno zaslužna za očuvanje međunarodno priznatih granica BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close