Paljba

Suljagić analizira BiH: Čović formira Ustašistan

Vijesti / Flash | 07. 01. 2017. u 19:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SDA vlast doživljava tako da u svakoj koaliciji, oni kradu, a koalicioni partner treba da se ponaša patriotiski. Zapravo, njihova definicija patriotizma je da šutite dok oni kradu. Ali, glavni izvor napetosti u FBiH danas su neskrivene ambicije neoustaškog HDZ-a i njihovog lidera Dragana Čovića da formiraju Ustašistan u kojem bi zauvijek vladali rajom od više od dva milijuna Bošnjaka, Srba, Ostalih i Hrvata koji nisu u HDZ-u'', rekao je za portal Narod Emir Suljagić, nekadašnji član Demokratske fronte a danas čelnik Političkog vjeća Građanske stranke.

''Danas tri posto birača upisanih u biračkih popis – toliko glasova naime ima HDZ – ima trećinu vlasti na državnoj razini i polovinu vlasti u Federaciji BiH. Svaki daljnji ustupak HDZ-u bi realno doveo do legalizacije aparthejda. Drugi izvor nestabilnosti, ne samo u BiH, nego i u regiji je otvorena podrška službenog Zagreba, a u dobroj mjeri i Berlina, Čovićevim planovima da ili podjeli Federaciju BiH ili u bodljikavu žicu ogradi matematičku većinu građana FBiH, odnosno BiH. Kao što je uostalom i najavio kada je prije nekoliko dana na svojoj stranačkoj televiziji rekao da se stranke sa sjedištem u Sarajevu zalažu za uspostavu islamske države na teritoriji BiH. A zna se kako se obračunava sa islamskom državom, je li?'', rekao je Suljagić.

Rekao je kako stvari u ljsvici ''konačno, poslije nekoliko godina fragmentacije kreću u pravom smjeru''.

''Bilo kakav ozbiljan korak naprijed bit će moguć samo ako se napravi radikalan raskid s dosadašnjom praksom: ne mogu stranke lijevice, odnosno građanske stranke, biti platforma za udomljavanje profesionalnih Srba i Hrvata koji žive na proračunu zadnjih 20 godina ili tražiti da se nagode sa SDA u prvoj mogućoj prilici ili se boriti za očuvanje privilegije omiljene SDA-ove opozicije'', rekao je, između ostalog, nekadašnji ministar.

Kaže kako bi 2018. bilo bi dobro ''da vidimo i neku stranku centra, koja bi bila u stanju da moderira ekstremističku politiku HDZ-a, koja je ovom trenutku veća prijetnja po stabilnost BiH nego čak i režim Milorada Dodika''.

Kopirati
Drag cursor here to close