Povjerenstvo

Sukob zbog skoba interesa

Vijesti / Flash | 10. 11. 2016. u 13:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je danas razmatrala nekoliko nacrta odluka, ali je odgodila izjašnjavanje o njima iz razloga što je bilo primjedbi na dispozitiv odluka. Predsjednik Povjerenstva Jasmin Emrić je nakon sjednice kazao novinarima da nije bilo primjedbi na činjenično stanje već na pravnu osnovu koja treba biti dopunjena.

Stoga su odlučili da se o nacrtima odluka izjasne na sljedećoj sjednici, koja će biti održana od 22. do 24. studenog, nakon što Ured Povjerenstva izvrši ispravke nacrta odluka.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmatrala je danas nacrte odluka u predmetima: Žiko Krunić, Miroslav Škorić, Marin Raspudić i Ankica Gudeljević.

U Nacrtu odluke u predmetu Žiko Krunić, navedeno je da je tijekom postupka utvrđeno da je Krunić za vrijeme obavljanja funkcije predsjednika Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture u BiH, od 17. ožujka 2014. godine obavljao istovremeno i funkciju direktora poduća Rudnik i termoelektrana Ugljevik, te da je od 3. veljače 2016. obavljao funkciju vršitelja dužnosti izvršnog direktora za korporativne poslove, a od 20. svibnja 2016. funkciju izvršnog direktora za korporativne poslove, koju i dalje obavlja.

Kako je rečeno, izvršni direktori su članovi uprave javnog poduzeća, čime je počinio zabranjene aktivnosti iz Zakona o sukobu interesa BiH.

U Nacrtu odluke predloženo je da mu se izrekne sankcija obustave isplate dijela neto mjesečne plaće/primanja u iznosu od 30 posto koji ostvaruje kao predsjednik Nezavisnog odbora, u trajanju od šest mjeseci. Istovremeno, da mu se ostavi rok od 30 dana da otkloni razloge koji su ga doveli do sukoba interesa, odnosno da podnese ostavku na funkciju izvršnog direktora za korporativne poslove.

Član Komisije Sredoje Nović je kazao da činjenično apsolutno ni jedan od navoda ne osporava, ali osporava način na koji je odluka napisana. Član Komisije Safet Softić je podsjetio kolege da su gotovo dvije godine članovi Komisije i da dosad nisu nijednu odluku donijeli koja rješava pitanje sukoba interesa bilo kojeg pojedinca.

''Generalno mislim da smo postavili sukob interesa tako da je nemoguće doći do bilo kakvih rješenja. Naprosto zato što mi sami odlučujemo o sebi, a to u osnovi stvari postavlja potpuno nemogućim'', smatra Softić.

Podsjetio je da su odluku o pokretanju postupka protiv Krunića donijeli 2015. godine, naglasivši da je godina dana prošla od pokretanja postupka, a da Povjerenstvo nije ništa uradilo.

''Generalno mislim da imamo sustavnu grešku u ovoj oblasti oko sukoba interesa, da bi bilo dobro kad bi ovo povjerenstvo otvorilo jednu ozbiljnu raspravu o tome i da se mi kao povjerenstvo pojavimo u smislu određenih izmjena i dopuna zakona kojim bismo regulirali ovu oblast'', istaknuo je Softić.

Dodao je kako je nemoguće, s ovakvom zakonskom regulativom, ozbiljno riješiti pitanje sukoba interesa za izabrane dužnosnike, ako to ovako ostane.

''Ovako možemo do u beskraj. Vidim da ovo danas ponovo ide k tome da mi to ponovo odgodimo, prošli put smo odgodili. Godinu dana je prošlo od pokretanja ove odluke. Nemam ništa protiv ovog gospodina u konkretnom slučaju. Ali generalno mislim da je ovo jedna poražavajuća pozicija za sve nas koji smo članovi ovog povjerenja da nakon dvije godine ne možemo kazati da smo bilo što uradili u vezi s ovim pitanjem'', zaključio je Softić.

Članica Povjerenstva Borjana Krišto je kazala da je njihov cilj da rade, te da nije zaključila da netko od članova Povjerenstva ne želi raditi.

''Slažem se s vama ako vi mislite da nije ovo dobro rješenje, da mi pričamo o izmjenama zakona. Ali dok ne izmijenimo zakon mi imamo obvezu i odgovornost i trebamo i želim raditi'', istaknula je Krišto, nakon Softićeve rasprave.

Članovi Povjerenstva razmatrali su i Nacrt odluke u predmetu Miroslav Škorić, u kojem je navedeno da je u toku postupka utvrđeno da je Škorić u vrijeme obavljanja funkcije člana Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture, od 17. ožujka 2014. obavlja istovremeno i funkciju člana Nadzornog odbora AD Vodovod i kanalizacija Bijeljina, koje je javno poduzeće, čime je počinio zabranjene aktivnosti iz Zakona o sukobu interesa.

Predloženo je da mu se izrekne sankcija obustave isplate dijela neto mjesečne plaće/primanja u iznosu od 10 posto u trajanju od tri mjeseca. Također mu se ostavlja rok od 30 dana da razriješi sukob interesa, odnosno da podnese ostavku u javnom poduzeću.

Razmatran je i Nacrt odluke u predmetu Marin Raspudić za kojeg je, s obzirom na to da je u jednom periodu bio u sukobu interesa, Ured Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa predložio da se pokrene postupak zbog povrede Zakona o sukobu interesa.

Također, Ured Komisije je predložio da se pokrene postupak i u slučaju Ankice Gudeljević, zbog počinjenih zabranjenih aktivnosti iz Zakona o sukobu interesa.

Nakon rasprave odlučeno je da se za sljedeću sjednicu odgodi izjašnjavanje o svim nacrtima odluka koji su danas razmatrani.

Kopirati
Drag cursor here to close