tvrtka odustala

Sudska bitka gotova: Osobni Gadafijev zrakoplov u Francuskoj pripada Libiji

Vijesti / Flash | 09. 09. 2016. u 15:41 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osobnizrakoplov bivšega libijskog diktatora Moamera Gadafija, stacioniran na jugu Francuske od 2012., ostat će u vlasništvu libijske države, jer je kuvajtska tvrtka koja ga je željela zaplijeniti odustala od daljnjeg postupka, izvijestili su u petak odvjetnici dviju strana.

Privatna kuvajtska tvrtka Al Kharafi & Sons povukla se iz sudske bitke za zrakoplov A340 koju je vodila s libijskom vladinom agencijom te odlučila odustati od potraživanja, rekla je francuska odvjetnica tvrtke Remi Barousse.

Sud u Perpignanu, gradu u kojemu se nalazi zrakoplov, u odluci od 25. kolovoza je izvijestio da prihvaća odluku kuvajtske tvrtke o odustajanju od daljnjeg postupka.

Luksuzni zrakoplov što su ga u kolovozu 2011. otkrili libijski pobunjenici u Tripoliju, premješten je 2012. u Francusku, neposredno prije pada Gadafijeva režima, u skladu s ugovorom o njegovu održavanju potpisanom s Air Franceom.

No 2015. kuvajtska tvrtka Al Kharafi je, pozvavši se na odluku međunarodnoga arbitražnog suda u Egiptu, zaplijenila zrakoplov.

Nakon nepoštivanja sporazuma potpisanog 2006. s Gadafijevim režimom, međunarodni arbitražni sud je u ožujku 2013. kaznio Libiju, odredivši da tvrtki Al Kharafi mora isplatiti 937 milijuna dolara odštete, uz kamatu od četiri posto.

No libijska državna služba, takozvano Izvršno tijelo za posebne letove (EASF) usporotivila se oduzimanju zrakoplova stacioniranog u Francuskoj.

30. studenoga sud u Perpignanu donio je odluku u korist libijske države, a kuvajtska je tvrtka najprije uložila žalbu, no na kraju je odustala od sudskog procesa.

Kopirati
Drag cursor here to close