Brammertz

Suđenje Karadžiću je dokaz da je pravda moguća

Vijesti / Flash | 18. 03. 2016. u 09:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Presuda Radovanu Karadžiću koja će biti izrečena 24. ožujka bit će poruka žrtvama da je pravda moguća'', izjavio je za Dnevni avaz Serge Brammertz, glavni tužitelj Haaškog tribunala, u intervjuu uoči jedne od najvažnijih odluka Tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

Brammertz je naveo da će, bez obzira na ishod, ova presuda biti važan korak u procesu utvrđivanja odgovornosti.

''S obzirom na Karadžićev položaj za vrijeme sukoba u BiH, očigledno je da je ovo vrlo važna presuda. Stav Tužiteljstva Tribunala je uvijek bio da se smisleno utvrđivanje odgovornosti ne može zaustaviti kaznenim gonjenjem niskorangiranih vojnika koji su počinili zločine, nego da se pravdi moraju privesti najodgovorniji za zločine, posebno visoko rangirane političke i vođe. Tako da će u tom smislu ova presuda predstavljati važan korak u procesu utvrđivanja odgovornosti, bez obzira na ishod'', rekao je.

Smatra da za sve žrtve, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost, ova presuda pokazuje da je pravda moguća.

''Prije osam godina bilo je teško zamisliti da će Karadžić ikad biti uhićen i da će mu biti suđeno. Mnogi su izgubili nadu. Prema tome, ja bih žrtvama u bivšoj Jugoslaviji koje još čekaju pravdu, a ima ih mnogo, rekao da ne trebaju gubiti nadu, da se pravda može ostvariti'', izjavio je Brammertz za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close