Suđenje

Blagajnik optužen za pronevjeru novca u BHANSA-i: Nestalo oko 300.000 KM

Optužnica tereti Pudara da je u razdoblju od siječnja 2014. do kraja studenog 2015. godine prisvojio 276. 222 marke krivotvoreći račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA-e za druge uposlenike i sebe.
Vijesti / Flash | 07. 02. 2024. u 18:43 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), bivši direktor ove institucije izjavio je da mu nije poznat predočeni nalog za putovanje na njegovo ime iz 2014., kao ni račun tvrtke ''Mrkulić'' za navodni smještaj.

Puno službenih putovanja

Marin Raspudić kazao je da je 2014. postavljen za vršitelja dužnosti direktora BHANSA-e, gdje je glavni blagajnik bio optuženi Dejan Pudar. Svjedok je naveo da su u to vrijeme imali puno službenih putovanja, ali je za nalog na njegovo ime, koji mu je predočen, rekao da ga nije popunio.

''Ja vidim da je ovaj nalog nepotpun. Nema ni broja ni godine, nema protokola… Ne vidi se da li se išlo službenim autom, avionom'', rekao je Raspudić, dodajući da bi se na kraju obično potpisivao.

Osim naloga za službeni put u Bruxelles u razdoblju od 18. do 21. studenog 2014., svjedoku je predočen i račun tvrtke ''Mrkulić'' u iznosu od 1.254 marke za, kako je naveo tužitelj Igor Dubak, navodni smještaj. Raspudić je rekao da ni taj dokument nije vidio.

Svjedok je kazao da Pudar nije imao službeni pečat Agencije, te da u to vrijeme nije bila popunjena pozicija šefa Odsjeka za financije.

Što je direktor poduzeo?

Obranu je interesiralo da li je, kao direktor, poduzeo aktivnosti na kontroli blagajničkog poslovanja, na šta je rekao da su stručne službe obavljale svoje poslove, a njega nitko nije bio upozorio na probleme.

''To nije opseg mog posla, jer nisam imao nikakve naznake o problemima u radu blagajne'', kazao je Raspudić.

Branitelju Jasmiru Muratoviću je rekao da ne zna kako je Pudar podizao novac s banke za akontacije.

Optužnica tereti Pudara da je u razdoblju od siječnja 2014. do kraja studenog 2015. godine prisvojio 276. 222 marke krivotvoreći račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA-e za druge uposlenike i sebe, a koja se nisu dogodila.

Svjedok Davorin Primorac kazao je da je dužnost vršitelja dužnosti direktora BHANSA-e preuzeo u julu 2015. i prilikom primopredaje nije bilo utvrđeno stanje blagajne. Kako je naveo, glavni blagajnik mu je rekao da će to biti ''za koji dan'', ali nije riješeno ni u narednom periodu.

Suspendiran Pudar, pa vraćen na posao

''Shvatio sam da nešto nije uredu i odlučio sam da formiram povjerenstvo za inveturu blagajne'', rekao je Primorac, dodajući da je utvrđeno da nedostaje oko 400.000 maraka.

Svjedok je naveo da je Pudar suspendiran i da je protiv njega proveden disciplinski postupak, te podnesene prijave. On je u ime Agencije kazao da postavlja zahtjev za naknadu štete.

Na pitanja branitelja Muratovića, Primorac je kazao da je Pudar dobio otkaz, ali je tu odluku poništio Sud BiH i vraćen je na posao. Naveo je da je optuženi zaposlen u BHANSA-i na poziciji pomoćnog blagajnika.

Branitelja je interesiralo  kako je komisija utvrdila da nedostaje oko 400.000 maraka, a u optužnici se navodi iznos od oko 276.000, ali svjedok to nije znao reći.

Na pitanja o proceduri za podizanje novca za isplatu akontacija, kazao je da se to radi po njegovom nalog. Branitelju je rekao da on potpisuje te naloge a njegovi zamjenici nisu supotpisnici.

Suđenje se nastavlja 14. veljače, piše Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close