Perica Jelečević

Suđenje bivšem federalnom ministru: U što se trošilo 500 tisuća maraka

Perica Jelečević, bivši federalni ministr rada i socijalne politike se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Vijesti / Flash | 21. 02. 2023. u 16:43

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Perica Jelečević

U nastavku suđenja Perici Jelečeviću, bivšem federalnom ministru rada i socijalne politike koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, svjedoci Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu su izjavili da sredstva koja su dodijeljena Savezu invalida Federacije nisu bila utrošena namjenski.

Veselinka Marjanović, šefica ekonomsko-financijskih poslova u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike do 2019., izjavila je da su sredstva u iznosu od 500 tisuća maraka 2007. dodijeljena Savezu invalida Federacije na temelju odluke Vlade za izgradnju tvornice urinara.

Dodala je da su dobili operativna sredstva te da su na osnovu odluke Vlade isplaćena sredstva koja su bila namjenska. Poznato joj je da utrošak nije opravdan od Saveza.

“Dokumentacija koja je dostavljana od strane Saveza invalida nije bila validna i vjerodostojna“, izjavila je Marjanović, dodavši da su 2016. dostavili izvještaj koji nije bio namjenski, te da je Ministarstvo bilo upoznato sa izvještajima revizora.

Isplata od 150 tisuća maraka

Upitana o isplati sredstava u iznosu od 150 tisuća maraka, svjedokinja je kazala da se svake godine pravi program utroška sredstava, a da je u tom pisano da ministar može donijeti pojedinačnu odluku, koja je i donesena u razdoblju kada je ministar bio Jelečević i koja je realizirana. Dodala je da ni ova sredstva nisu bila utrošena namjenski.

Na pitanje branitelja Nermina Mulalića, Marjanović je izjavila da Vlada Federacije niti Ministarstvo financija nikad od njenog odsjeka nisu tražili izvještaj o utrošku 500 tisuća maraka.

Nakon što joj je branitelj Mulalić predočio revizorski izvještaj iz lipnja 2009. te je upitao da li je u izvještaju za 2008. vidjela išta za tvornicu urinara, svjedokinja je kazala da nije. Dodala je da odgovorno tvrdi da, ako nije te godine, da su revizori stalno izvještavali o nenamjenskom utrošku sredstava, s čime je bilo upoznato cijelo  Ministarstvo.

Potvrdila je da se nacrt revizorskog izvještaja dostavlja svakom sektoru, nakon čega svaki sektor daje svoje očitovanje, a potom Ured za reviziju sačinjava konačni izvještaj, a sektori se ponovno očituju, što je i njen sektor učinio.

Jelečević se tereti da je 2010. u svojstvu ministra u Vladi Federacije – znajući da su u prosincu 2007. Savezu osoba s invaliditetom Federacije odobrena i uplaćena novčana sredstva u iznosu od pola milijuna konvertibilnih maraka za izgradnju tvornice urinara i mokraćnih vrećica koja su utrošena nenamjenski – svjesno i htijući iskoristio svoja ovlaštenja te odobrio dodatna sredstva.

Prema optužnici, Jelečević je donio odluku o dodjeli sredstava, kojom je Savezu odobrio novčana sredstva u iznosu od 150.000 maraka za sufinanciranje nastavka izgradnje tvornice urinara i mokraćnih vrećica, iako je znao da izgradnja navedene tvornice uopće nije ni započeta. Navodi se i da su uplaćena sredstva dalje nenamjenski utrošena od strane Saveza osoba s invaliditetom Federacije.

Mirko Nišić, zaposlenik Ureda za reviziju institucija u Federaciji do 2020., izjavio je da se sjeća kako je 2007. dodijeljen iznos Savezu u iznosu od 500 tisuća maraka za izgradnju tvornice urinara i mokraćnih vrećica.

Ministarstvo nije postupilo po preporukama

“Ured za reviziju je 2009. pratio i utvrdio da sredstva nisu namjenski potrošena. (…) Dokumentacija je bila, ali to nije ona koju smo očekivali“, kazao je Nišić te potvrdio da Ured daje i preporuke na uočene nepravilnosti, a koje su dane i 2009. za tvornicu urinara. Dodao je da Ministarstvo nije postupilo po njihovim preporukama te da je u relevantnom periodu ministar bio Jelečević.

Na pitanje tužitelja Hrvoja Čabrajića, izjavio je da mu je poznato da je dodijeljeno dodatnih 150 tisuća maraka Savezu invalida te da je ministar Jelečević donio tu odluku.

“Ova su sredstva planirana za rekonstrukciju objekata ustanova. Ovih 150 tisuća maraka je dodijeljeno udruženju građana“, kazao je svjedok, te dodao da ta sredstva nisu smjela biti dodijeljena, za koja nije dostavljena dokumentacija koja bi potvrdila da su sredstva dodijeljena namjenski.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Nišić je posvjedočio da on nije sudjelovao u izradi financijskog izvještaja Ministarstva rada i socijalne politike za 2008. i 2009., ali da jeste za 2010. Potvrdio je da se tvornica urinara ne spominje u izvještaju za 2008.

Objasnio je da proces revizije počinje u desetom mjesecu i traje do 31. maja. Na pitanje da li je Ministarstvu konačni izvještaj za 2010. dostavljen u maju 2011., svjedok je kazao da “može biti“. Kazao je da je moguće da je Ministarstvo rada u lipnju 2011. dalo svoje očitovanje na konačni izvještaj.

Azer Begović iz Federalnog pravobranilaštva je kazao da je tijekom istrage protiv tada osumnjičenog bio saslušan kao predstavnik oštećene, te da ovo pravobranilaštvo postavlja imovinskopravni zahtjev u iznosu od 650 tisuća maraka.

Odbrana je osporila ovaj zahtjev kao neosnovan.

Nastavak suđenja je planiran 3. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close