Zlouporaba položaja

Suđenje bivšem direktoru Željeznica FBiH: Reproduciran iskaz vještakinje

Suđenje će se nastaviti 19. srpnja, kada je planiran nastavak reprodukcije iskaza Kerime Prašljivić.
Vijesti / Flash | 12. 07. 2022. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu na suđenju bivšem direktoru “Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine” Narcisu Džumhuru i ostalim optuženim za zlouporaba položaja i sklapanje štetnih ugovora, reprodukovan je iskaz vještakinje ekonomske struke koja je u nalazu i mišljenju kazala da je ugovor sklopljen s najpovoljnijim ponuđačem.

Vijeće je ranije, na prijedlog Obrana, odobrilo da se reprodukuju tri svjedočenja, od kojih je jedno vještakinje Kerime Prašljivić, čiji je iskaz, u potpunoj dužini preko pet sati, djelomično reproduciran na današnjem suđenju, dok će ostatak biti saslušan na narednom.

Ona je u tom iskazu kazala kako u cijelosti ostaje kod nalaza i mišljenja koje je izvela kroz osnovno i dodatno vještačenje 2013., odnosno 2015. godine.

“Moje je mišljenje da je komisija pravilno postupila pri odabiru, odnosno da je izabrala najboljeg ponuđača od ponuda koje su stigle”, kazala je ona u reprodukovanom iskazu.

Pojasnila je da je njen zadatak bio knjigovodstveno financijsko vještačenje tenderske dokumentacije za popravku i modernizaciju lokomotiva Željeznica FBiH i da je u skladu s dokumentima koje je imala na uvid i korištenje, zaključila, kao i komisija, da je najpovoljniju ponudu imalo poduzeće Tvornica željeznih vozila “Gredelj”.

“Komisija kad je dobila ponudu o najpovoljnijem ponuđaču nije imala podatke da nemaju svojih financija i hoće li se kreditno zadužiti”, navela je ona u iskazu.

Prašljivić je u iskazu kazala kako ne može cijeniti da li je došlo do štete, odnosno da se ne može kao vještakinja ekonomske struke izjasniti na tu okolnost, te da je to u nadležnosti suda.

S Džumhurom su optuženi Sejo Ramić, Smajo Salketić, Ninoslav Lučić, Svetlana Mujkanović, Zufer Vlajčić i Nasir Silajdžić, kao i pravno lice TŽV “Grdelj”. Na teret im je stavljeno da su od 2008. do 2010. godine zloupotrijebili službeni položaj, krivotvorili službenu dokumentaciju i sačinjavali štetne ugovore za modernizaciju, popravku i nepredviđene radove na lokomotivama u vlasništvu “Željeznica FBiH”, pri čemu su oštetili ovo poduzeće za više od 4,5 milijuna maraka.

Suđenje je ponovo počelo nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ukinuo raniju presudu i naložio novi postupak. Stranke su se usuglasile da se preuzmu dokazi iz ranijeg postupka, a Sudsko vijeće je prihvatilo određene prijedloge Obrana, koji će biti izvedeni na novom suđenju.

Vrhovni sud FBiH je djelomično uvažio žalbe Tužilaštva i Obrana, te ukinuo presudu Kantonalnog suda u Sarajevu iz decembra 2020. kojom su Džumhur, Ramić i Silajdžić osuđeni na po godinu zatvora, Mujkanović i Vlajčić na uvjetne kazne, a Salketić i Lučić oslobođeni. Tom presudom je firma TŽV “Grdelj” bila kažnjena sa 2,5 milijuna maraka, a od Silajdžića je oduzeta protupravno stečena imovinska korist.

Suđenje će se nastaviti 19. srpnja, kada je planiran nastavak reprodukcije iskaza Kerime Prašljivić.

Kopirati
Drag cursor here to close