Spiegel

Sudbonosna godina za Njemačku i Merkel: Najveći izazov poslije raspada Istočnog bloka

Vijesti / Flash | 18. 01. 2016. u 07:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova godina može biti jedna od najvažnijih za sudbinu Europske unije i kancelarke Angele Merkel čija perspektiva nije nimalo ružičasta, ocijenio je njemački list Spiegel.

''Njemačka i Angela Merkel se suočavaju s najvećim izazovom poslije raspada Istočnog bloka'', ističe ovaj ugledni list.

Spiegel dalje navodi da se Francuska i Italija ponašaju tako kao da je migrantska kriza 'problem Njemačke', te podsjeća na priznanje predsjednika Europske komisije, Jean-Claude Junkera, da unutar Europske unije postoji i 'kriza povjerenja' i da se odnosi sve više zaoštravaju zbog izbjeglica i migranata.

Ovaj list tvrdi da u vladi Merkel ''prije vlada malodušnost nego optimizam''. Između ostalog, i zato što se procjenjuje da će novi valovi migranata, kontrolu na europskim unutarnjim granicama učiniti stalnom. A to će 'sahraniti Schengen'.

''S njim mogu biti pokopana i druga dostignuća Europe jer bez Schengena ni euro, kako je već izjavio Junker, nema više nikakvog smisla'', dodaje dalje u svoj analizi ovaj njemački list.

S druge strane i Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi da povodom migracijske politike Merkelove sumnje imaju i ljudi iz njene stranke, kao i koalicijski partneri, te da je 'strpljenje pri kraju, a kancelarka ima sve manje vremena'.

Visokotiražni i popularni 'Bild' osvanuo je s ovim naslovom na prvoj stranici: ''Je li Merkel još uvijek netko tko nam je potreban?''

Kopirati
Drag cursor here to close