pred sudom BiH

Sud u Haagu razmatra obustavljanje postupka protiv Nesera Orića

Vijesti / Flash | 13. 11. 2015. u 12:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Suda u Haagu Theodor Meron odredio je suca koji će razmotriti zahtjev obrane Nasera Orića za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH.

Zahtjev, koji je obrana podnijela 6. studenog, dodijeljen je sucu Liu Daqunu.

Obrana je zatražila od Haškog suda da naredi Sudu BiH da obustavi postupak protiv Orića jer smatra da mu je Sud već sudio za te zločine.

Branitelji Vasvija Vidović i John Jones su istaknuli da je Orića 2008. godine Tribunal pravosnažno oslobodio krivice za zločine na području Srebrenice i da mu se ne može dva puta suditi za isto djelo.

Orića je Tužiteljstvo BiH optužilo kao nekadašnjeg zapovjednika jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici. Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio u rujnu, tereti njega i Sabahudina Muhića za ubojstvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.

Orićeva obrana je zatražila od Tribunala da imenuje posebno vijeće koje će razmotriti njihov zahtjev. Istaknuli su kako mjere zabrane koje su određene Oriću utiču na njegov privatni i poslovni život.

''Uz mogućnost da mu se dvaput sudi za isto djelo, ove mjere stvaraju nesigurnost u Orićevom životu, koja je trebala biti zaustavljena oslobađajućom presudom u Haagu'', naveli su branitelji, prenosi BIRN-Justice Report.

Podsjtimo, obrana Nasera Orića zatražila je od Haaškog suda da naredi Sudu BiH obustavu postupka za ratne zločine u Srebrenici protiv njihovog branjenika s obzirom da mu se već sudilo za te zločine.

Sud BiH je sredinom rujna ove godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši zapovjednik jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, i Muhić, pripadnik ovih snaga, optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti. Orićeva Obrana navodi da je postupak protiv njihovog branjenika u vezi s 'istim vojnim aktivnostima koje su bile baza postupka pred Haškim sudom'.

Kopirati
Drag cursor here to close