HSPF

Sud u Haagu konačno izgubio kredibilitet

Vijesti / Flash | 01. 04. 2016. u 07:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) izrazio je nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju te smatra kako je to odraz političkih balansiranja kojima je sklon Haaški sud.

''Ne možemo se oteti dojmu kako ova presuda baca sjenu na progone Hrvata i Bošnjaka, tj. relativizira činjenice koje su poznate javnosti više od dva desetljeća'', navodi se u priopćenju iz HSPF-a koji drži da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju konačno izgubio kredibilitet.

Iz Politološkog foruma ističu kako su na djelu dvostruki kriteriji jer je Hrvatska Republika Herceg-Bosna proglašena zločinačkim poduhvatom, dok se velika Srbija smatra političkim poduhvatom.

"U svojim javnim reakcijama uvijek smo se zauzimali za jednake kriterije prema svim stranama u ratu na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uvijek smo osuđivali svaki zločin i svaki oblik ratnog huškanja, i tome ostajemo dosljedni i sada. No, kako sada stvari stoje, prema važećim prvostupanjskim i drugostupanjskim presudama haaškim optuženicima, za rat u BiH najveći krivci su Hrvati, što je za nas apsolutno neprihvatljivo“, navode iz Hrvatskog studentskog politološkog foruma.

Drže kako izgleda da međunarodna pravda ne želi utvrđivati povijesne činjenice, utemeljene na dokumentima, audio i video zapisima, i relevantnim svjedočenjima i drugim izvorima, već „(ne)svjesno zažmiruje na to, donoseći odluke selektivno, nedosljedno i neodgovorno prema žrtvama rata“.

''HSPF suosjeća sa svim žrtvama zločina koji su počinjeni u ime velikih ideologija, kao i njihovim obiteljima. Nezamislivo je da konačnu istinu utvrđuje sud koji je kontradiktoran prema svojim ranijim presudama, te drugim presudama međunarodnih sudova. Ova presuda neće pridonijeti izgradnji stabilnije regije i dobrih odnosa između susjednih zemalja i naroda upravo zbog balansiranja u određivanju krivnje za ratna zbivanja. Stajališta smo kako se agresor i žrtva nikad ne mogu izjednačiti, te svaki pokušaj nametanja 'strane' istine ćemo i dalje osuđivati'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close