Sud u Beogradu odbacio op

Sud u Beogradu odbacio optužnicu za zločine za Srebrenici

Vijesti / Flash | 13. 07. 2017. u 13:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbacivanje optužnice protiv osmorice nekadašnjih pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske za zločine nad civilima u selu Kravica kod Bratunca, predsjednik Udruge žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović smatra ''pravosudnom farsom''.

Kompletan postupak koji se vodio u Beogradu protiv osmorice optuženih, do sada je bio više igra i farsa, nego sudski proces, smatra Tahirović.

''Od samog prikupljanja dokaza, pripreme i podizanja optužnice, sve je farsa. Vijeće pokušava naći bilo kakav način da odgađa ročište, a ova što su do sada održana bila su jedna velika igra'', smatra Tahirović.

Suđenje će biti obustavljeno nakon što je Apelacijski sud u Beogradu odbacio optužnimirovini od 1. siječnja 2016. godine, a na čelo tužiteljstva nije bio izabran drugi tužitelj, kao ni vršitelj funkcije tužioca, već je njime upravljao “rukovoditelj”, piše Birn.

Zbog toga je preinačeno prvostupanjsko rješenje i optužnica je odbačena. Suđenje koje je počelo krajem prošle godine sada će se morati stopirati do podizanja nove optužnice, u skladu sa zakonom.

''Nije nas puno iznenadilo to što je sud odlučio o obnovi postupak, ali je očito da se u Srbiji pokušava s minimiziranjem zločina i odugovlačenjem suđenja, kako nitko ne bi bio procesuiran. Mi ćemo zatražiti reakciju glavnog tužitelja Haškog tribunala Sergea Brammertza, da on svojim autoritetom pokuša ovo suđenje privesti kraju. Vidjet ćemo kako će to završiti“, dodao je Tahirović.

Suđenje osmorici optuženih u Beogradu je počelo 6. veljače. Optuženi su Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije tereti ih za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su 14. srpnja 1995. godine u hangaru Zemljoradničke zadruge Kravica, sudjelovali u ubojstvima najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

Navedeno je da su Nedeljko Milidragović, kao jedan od komandira Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović, Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici voda u Centru vršili ubojstva civila koji su tamo zatvoreni nakon pada Srebrenice.

Optuženi su se branili sa slobode, a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

Odbacivanje optužnice samo je jedan u nizu dokaza da Srbija ne poštuje sporazum koji je potpisala s Tužilaštvom BiH o procesuiranju ratnih zločina, zaključio je Tahirović.

Tužiteljstva u BiH i Srbiji su potpisali su u siječnju 2013. protokol o suradnji u predmetima ratnih zločina, ali je do sada tek nekoliko predmeta razmijenjeno.

Kopirati
Drag cursor here to close