PETLJA ZA ČOVJEKA

Sud presudio: Namješten natječaj za petlju Šićki Brod

Vijesti / Flash | 25. 05. 2017. u 10:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH je pravosnažno presudio – tender za izgradnju petlje Šićki Brod, proveden 2012. godine, bio je nezakonit. Kompanija Jata je oštećena, pa je Sud BiH donio izvršno rješenje kojim je s računa JP Ceste FBiH skinuto 1,2 milijuna maraka.

Bezvrijedan akt

Priča počinje netom nakon što je Enver Bijedić, današnji potpredsjednik SDP-a BiH, postao federalni ministar prometa i komunikacija. Tada je, naime, raspisan tender za izgradnju kolovoza na petlji Šićki Brod, dionica Drežnik (Tuzla) Šićki Brod. Procijenjena vrijednost posla bila je 10 milijuna maraka, a svoje ponude dostavilo je sedam kompanija ili konzorcija.

Nakon što su, 29. studenog 2011. godine, otvorene ponude, tenderska komisija JP Ceste FBiH proglašava da je Konzorcij kojeg čine kompanije ROADING D.O.O. Gračanica, ARAPOVAC PUTEVI d.o.o. Čelić, EKO PROM Brčko i CONRAM d.o.o. Brčko dostavio povoljniju ponudu. Kao drugorangirana ocijenjena je ponuda kompanije Jata d.o.o. Srebrenik. Zbog sumnje u regularnost postupka, te sumnje da prvorangirani Konzorcij ne ispunjava tenderom propisane uvjete, kompanija Jata se obraća Uredu za razmatranje žalbi, koji utvrđuje povrede tenderskog postupka, te nalaže obustavu.

JP Ceste Federacije BiH, s Filipom Vujevom na čelu, prihvata stav Ureda za žalbe, te donosi odluku o obustavi postupka javne nabavke. No, taj akt o obustavi postupka, očito, nije vrijedio ništa. Resorni ministar Enver Bijedić, suprotno nalogu Ureda za žalbe, ali i odluci JP Ceste Federacije BiH, nastavlja s realizacijom projekta.

“Ugovor za početak radova na dionici puta od petlje Šićki brod do bolnice Kreka, potpisali su danas načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović, ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić, ministar za saobraćaj i komunikacije u Vladi Federacije Enver Bijedić i direktor JP Ceste FBiH Filip Vujeva”, glasila je vijest koju su 24. kolovza 2012. godine objavili mediji bliski SDP-u BiH.

Međutim, ni Bijedić, ali ni njemu bliski mediji nisu objavili tko je izvođač radova koji su započeli dva dana prije formalnog potpsivanja ugovora. U pitanju je, naravno, bio Konzorcij s kompanijom ROADING na čelu, čiju je ponudu Ured za razmatranje žalbi ocijenio nepotpunom. Tako su Bijedić i Vujeva posao vrijedan 10 milijuna maraka dodijelili nakon što su i samo, formalno, obustavili postupak javne nabavke.

Upravo tu bahatost resornog ministra Bijedića iskoristila je kompanija JATA-a, koja se obratila Sudu BiH. Četiri godine kasnije, Sud BiH presuđuje da su JP Ceste nezakonito dodijelile posao Konzorciju, te nalaže da se, u skladu s tadašnjim Zakonom o javnim nabavkama, oštećenoj kompaniji JATA isplati odšteta u iznosu od 10 posto ukupne vrijednosti ugovorenog posla.

Bijedićev povlašten status

U studneomprošle godine, Sud BiH donosi rješenje o izvršenju, nakon čega je s računa JP Ceste Federacije BiH skinuto 1,2 milijuna maraka, te prebačeno na račun oštećene Kompanije JATA. Zbog ovih nezakonitih postupaka koje je utvrdio i Sud BiH, a kojim su Ceste Federacije BiH oštećene za 1,2 milijuna maraka, pojedini članovi Nadzornog odbora ovog javnog poduzeća podnijeli su prijavu Tužiteljstvu kantona Sarajevo. No, Enver Bijedić u ovoj instituciji, očito, ima povlašten status.

Kopirati
Drag cursor here to close