Vojska RS

Sud prekrižio nalaz za Čapljinu Mladićeva sigurnjaka VRS-a

Vijesti / Flash | 06. 05. 2016. u 14:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sutkinja Minka Kreho, koja je predsjedateljica Sudskog vijeća, u predmetu ''Zovko i drugi'' za navodne ratne zločine HVO-a na području Čapljine praktično je prekrižila nalaz vještaka srpskog sigurnosnog časnika Dragomira Keserovića koji je u vrijeme srebreničkog masakra bio inspektor na tome području.

Sutkinja je ocijenila da je Keserović promašio temu te naložila da izmijeni izvješće budući da se ne odnosi na navodne zločine navedene u optužnici.

Rekla-kazala navodi

Odvjetnica Suzana Tomanović objasnila je zašto su uputili prigovore na vještakove navode. ''Tužiteljstvo BiH je vještaku naložilo izvršiti nalaz i mišljenje na osnovi dokaza koje su imali iz istrage, a koja je tada obuhvaćala i događaje u Stocu. Ti događaji ne odnose se na našu optužnicu. Jako je teško u ovom nalazu izdvojiti događaje koji se ne odnose samo na Čapljinu'', navela je Tomanović, piše Večernji list.

U nalazu vještaka, prema njezinim riječima, nalazi se 29 dokumenata od kojih se samo nekoliko odnosi na Čapljinu, a spominju se i tri svjedoka za koja obrana nikad nije čula, niti znaju tko su.

Odvjetnica Tomanović navela je da je još ranije od vještaka tražila da napravi nalaz samo na osnovi dokumenata koji se isključivo odnose na predmet optužbe, a to je događaj u Adi Čeljevo, time da svoj nalaz ne smije i ne može temeljiti na izjavama svjedoka već samo na dokumentima, da svaku tvrdnju koju iznese mora potkrijepiti odgovarajućim dokumentom kao dokazom.

Uz to, nalaz i mišljenje vještaka protivni su obujmu naloga za vještačenje. Vještak se upuštao u ocjenu činjenica koje nisu predmet ovog postupka i davao je mišljenje o činjenicama koje ima ovlasti dati samo sud.

Kronologija događaja koju daje vještak u nalazu, a temeljem podataka dobivenih od druge strane u postupku, tužitelja i podataka iz drugih predmeta (predmet Stolac), koji nikako nije povezan sa predmetom, nije predmet vještačenja niti je u nalogu vještak angažiran da bi davao sliku ''ambijentalnih uvjeta'' političke ocjene i time izašao izvan ne samo obujma vještačenja nego i obujma optužnice.

Uz to, obrana je zamjerila da je vještak bio pozvan prezentirati zapovjedni lanac i ovlasti na temelju propisa po kojima je civilna policija postupala u konkretnom slučaju, a ne donositi činjenične i pravne zaključke.

Mladićev nalog

Zanimljivo je kako se vještak Keserović upustio i u kvalifikacije da se radilo o širokom sustavnom napadu i progonu od HVO-a na području Čapljine i Stoca te da takvo što tvrdi čovjek koji je bio načelnik Odjela sigurnosti Glavnog stožera Vojske RS-a (VRS), a nadređeni bio mu je pukovnik Ljubiša Beara, pravomoćno osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog srebreničnog masakra, navodi Večernji list.

On je 20 dana prije masakra po zapovijedi generala Ratka Mladića u Bratuncu dobio i informaciju o 3.000 zarobljenih Bošnjaka koji su kasnije ubijeni.

Kopirati
Drag cursor here to close