zabrinuti

Sud BiH: Pritisci i politizacija moraju prestati

Vijesti / Flash | 27. 01. 2016. u 13:53 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine izražava zabrinutost atmosferom koja se u javnosti kreira posljednjih dana, a kojom se ova institucija nastoji politizirati, a rad njenih sudaca degradirati, priopćeno je iz tog suda.

Kako se navodi, suci Suda Bosne i Hercegovine "trenutno rade u teškim uvjetima, jer intenzitet pritisaka, koji dolazi s više strana, počinje prevazilaziti granice podnošljivosti".

''Ovim putem ponovno apeliramo na sve one, koji su se proteklih dana odvažili iznositi neosnovane i ničim utemeljene optužbe na rad Suda BiH, da se suzdrže od neprimjerenih komentara koji nanose veliku štetu kako pravosuđu tako društvu i državi uopće'', ističe se u priopćenju.

Sud BiH smatra "da građani naše zemlje, u svjetlu posljednjih događanja, nemaju niti jedan razlog za uznemirenost, jer pravosudne institucije na državnom nivou samo rade posao iz svoje nadležnosti".

''Svakodnevni pritisci, politički, medijski, akademski, kao i pritisci odvjetničkih timova, kojih ne manjka ovih dana, ni na koji način ne doprinose nastojanjima naše zemlje da konačno krene putem moderne europske zemlje, u kojoj svako nesmetano radi svoj posao'', smatraju iz Suda BiH.

Stoga, Sud BiH ponovno traži od onih, koji dolaze iz različitih segmenata društva, "a neosnovano se smatraju kompetentnim za komentiranje rada državnog pravosuđa, da se suzdrže od miješanja u naš posao koji podrazumijeva provođenje zakona države Bosne i Hercegovine".

''Pored toga, pritisak koji se na Sud BiH vrši zbog predmeta "Naser Orić" potpuno je neprihvatljiv i mora odmah prestati. Izuzetno je teško raditi u uvjetima u kojima se na ovako otvoren način nastoji utjecati na Sud. Apeliramo na Udruženje majki Srebrenice, koje traže oslobađajuću presudu, kao i na one koji traže osuđujuću, da se kreću u okviru rada svojih udruženja i da se ne miješaju u rad pravosuđa. To se, također, odnosi i na Udruženje Zelene beretke, Udruženje RVI, kao i na Savez logoraša regije Birač koji opet, s druge strane, traži proširivanje optužnice. Ovakva vrsta pritiska je nedopustiva i potpuno bespotrebna, jer ni na koji način ne može utjecati na tok samog postupka'', navodi se u priopćenju.

Kako se dalje navodi, Sud Bosne i Hercegovine "nije institucija koja podliježe pritiscima, pokazala je dekada našeg rada".

''Suci Suda BiH rade u teškim uslovima, ali niti su, niti će ustuknuti pred bilo čijim interesima. Nastavljamo raditi punim kapacitetom, a od nadležnih institucija zahtijevamo da nam omoguće rad u normalnim uvjetima'', kaže se na kraju priopćenja iz Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close