Slučaj Kekić

Sud BiH oslobodio ratnika iz Sirije

Vijesti / Flash | 05. 06. 2017. u 11:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH oslobodio je Osmana Abdulaziza Kekića krivnje za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i ratovanje na području Sirije.

Kekić je oslobođen krivice da je 20. ožujka 2015. godine, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji, napustio BiH u vozilu Citroën preko graničnog prijelaza Orašje s obitelji Senada Grabusa, odakle je otišao prvo u Tursku, a zatim neutvrđenog dana u Siriju, gdje se priključio jedinici Anwar al-Awlaki koja djeluje pri Islamskoj državi i gdje je ostao do listopada 2015. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Mirsad Strika rekao je da Državno tužiteljstvo nije van razumne sumnje dokazalo Kekićevu krivnju.

''Ključno pitanje bilo je je li optuženi bio pripadnik strane formacije u Siriji i to Tužiteljstvo BiH nije uspjelo dokazati. Samo na iskazu jednog svjedoka, koji nije potkrijepljen drugim iskazima ili materijalnim dokumentima, ne može se zasnovati osuđujuća presuda'', rekao je Strika.

Po riječima Strika, svjedok povratnik iz Sirije nije govorio o neposrednim saznanjima već o onom što mu je pričao optuženi.

To je prva oslobađajuća presuda za ratovanje na području Sirije pred Državnim sudom.

Na tu presudu postoji mogućnost žalbe, javlja BIRN-Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close