Upisivanje staža

Sud BiH odbacio tužbu Federalne uprave CZ zbog radnog staža korisnika

Vijesti / Flash | 18. 05. 2017. u 08:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neutemeljenu tužbu Federalne uprave Civilne zaštite kojom je traženo poništavanje Rješenja Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.

Agencija je navedenim rješenjem naložila Federalnoj upravi Cvilne zaštite i Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje Mostar - Županijska administrativna služba Sarajevo da isprave činjenično stanje prouzrokovano nezakonitom obradom osobnih podataka o posebnom stažu podnositelja prigovora, priopćeno je iz te agencije.

Naime, podnositelj prigovora obratio se Agenciji s prigovorom podnesenim protiv poslodavca (Federalne uprave Civilne zaštite) i Fonda MIO Sarajevo tvrdeći da su koristili njegove osobne podatke u vezi s posebnim, tzv. ratnim stažom, koji je bez njegovog pismenog ili usmenog pristanka, od poslodavca i Fonda MIO Sarajevo upisan u radnu knjižicu i uračunat u ukupni mirovinski staž osiguranja.

Podnositelj prigovora se pozivao na zakonski propis prema kojem je neophodno da upis posebnog staža zatraži osiguranik osobno, dakle svojevoljno uz predočenje uvjerenja o posebnom stažu izdatog od nadležnog tijela kako bi Federalni MIO izvršio upis takvog staža u radnu knjižicu te unos istog staža u matičnu evidenciju.

Sud je u presudi naveo da je Agencija ''pravilno zaključila da su osobni podaci podnositelja prigovora obrađeni bez njegovog zahtjeva te je uvidom u kopiju radne knjižice utvrdila da mu je upisan poseban staž na osnovu uvjerenja koje je izdato od Federalnog ministarstva obrane. Imajući u vidu da je suglasnost nositelja osobnih podataka uvjet koji je neophodan za upis posebnog staža te da je podnositelj prigovora imao diskrecijsko pravo odlučiti o tome da li će pribavljeno uvjerenje koristiti u svrhu upisa staža ili ne, kao i to da tužitelj i Fond MIO nisu posjedovali zahtjev podnositelja prigovora za upis posebnog staža u radnu knjižicu, niti iz dokumentacije proizlazi da je takav zahtjev uopće postojao."

Stoga Sud nalazi da se Rješenje Agencije ''zasniva na pravilno utvrđenom'' činjeničnom stanju, pravilnoj primjeni postupka koji je prethodio donošenju konačnog lspravnog akta i pravilnoj primjeni zakona, navedno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close