Edukacija

Suci ne smiju govoriti o predmetima o kojima odlučuju, ali...

Vijesti / Flash | 21. 02. 2017. u 12:22 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački suci, tužitelji i odvjetnici okupili su se u Mostaru na četverodnevnoj edukaciji u okviru projekta "Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija u jugoistočnoj Europi".

Radi se o projektu Vijeća Europe u okviru kojeg se predstavnici pravosuđa upoznaju s europskom praksom i standardima u oblasti slobode izražavanja, piše Fena.

Po riječima predstavnika Projekta jačanje pravosudne ekspertize Damira Hadžića, na prvoj edukaciji u Mostaru okupilo se dvadesetak sudaca, tužitelja i odvjetnika koji će stečena znanja, u suradnji s Centrom za edukaciju sudaca i tužitelja u Federaciji BiH i RS-u i entitetskim pravnim komorama, prenijeti na svoje kolege putem budućih edukacija.

Plan je da se u sljedeće dvije godine osposobi više od 200 osoba.

''Za građane BiH to znači da će se teme poput klevete, govora mržnje, slobode izražavanja, podići na viši nivo te omogućiti bolju specijalizaciju pravosuđa, kako bi ono, na adekvatan način, primjenjivalo standarde Europskog suda za ljudska prava. Time će se smanjiti broj žalbi u određenim predmetima, kao i apelacija pred Europskim sudom za ljudska prava'', dodao je Hadžić.

Ljiljana Mijović s Pravnog fakulteta iz Banja Luke, bivša sutkinja BiH u Europskom sudu za ljudska prava, izjavila je kako je sloboda izražavanja kvalificirano pravo, a ne apsolutno pravo.

''To znači da se u ravnotežu stavljaju dva dobra, na jednoj strani je pravo na slobodu izražavanja, a na drugoj strani pravo na privatnost osobe. Dakle, novinar ili pojedinac ima pravo izrazit osobno mišljenje, a da zbog toga ne bude kažnjen. Standard Europskog suda je da novinar ima pravo zaštititi svoj izvor i da za svoja osobna mišljenja ne treba dokaze'', kazala je Mijović.

Kada je u pitanju uloga sudaca, Mijović je kazala kako prema profesionalnom kodeksu suci ne smiju govoriti o predmetima o kojima odlučuju, međutim to ne brani sucima da na skupovima poput ovoga izraze svoje mišljenje o određenim problemima.

''Sudac kao svaki pojedinac pored profesionalnog kodeksa kojeg mora poštovati, ima pravo izraziti svoje mišljenje o određenoj problematici i da zbog toga ne bude kažnjen, ni profesionalno, ni kazneno, ni na bilo koji drugi način'', istaknula je Mijović.

Kopirati
Drag cursor here to close