Novac od EU na čekanju

Suci i tužitelji mjesecima bez plaće

Vijesti / Flash | 04. 12. 2015. u 16:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog tehničkih procedura, Europska unija još nije uplatila sredstva za uposlenike pravosudnih institucija koji rade na predmetima ratnih zločina.

Riječ je o 2,9 milijuna eura koji se koriste za 142 uposlenika u pravosuđu, te za druge potrebe prilikom procesuiranja ratnih zločina.

Dok se čekaju sredstva, Federacija BiH, ali i državne pravosudne institucije su riješile problem privremenim financiranjem.

Međutim, u Republici Srpskoj problem još nije riješen, pa su tako četiri okružnih sudaca, sedam okružnih tužitelja i jedan republički, kao i ostalo osoblje, već devet mjeseci bez plaće. Također, nema novca ni za troškove svjedoka u predmetima ratnih zločina.

Unatoč neprimanju plaće, kako BIRN saznaje, oni rade svoj posao i suđenja se redovno odvijaju.

U Delegaciji Europske unije su pojasnili da su nadležne vlasti BiH dostavile procjenu u kojoj je navedeno da su ispunjeni uvjeti kojima je opravdana druga tranša sredstava.

''U toku su neophodno analitički i tehnički koraci koje su poduzele službe Europske komisije. Tek po okončanju tih koraka, sredstva će biti uplaćena trezoru BiH'', kazala je Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije i specijalnog predstavnika EU.

Razlog blokiranja druge tranše sredstava EU je neusvajanje Strateškog okvira za reformu sektora pravosuđa.

Nakon usvajanja 8. rujna ove godine, Europska unija je navela da će odblokirati sredstva.

U Federaciji BiH su vlade županija osigurale sredstva za uposlenike sudova i tužiteljstva, a problem je riješen i u Tužiteljstvu BiH.

Ukupna sredstva koja daje Europska unija kao podršku naporima za procesuiranje ratnih zločina su 14,86 milijuna eura za period od pet godina, priopćio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close