Lockdown

Stupile na snagu rigoroznije epidemiološke mjere u RS-u

Strože mjere zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Republici Srpskoj trajat će do 29. ožujka.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2021. u 09:18 Bljesak.info
U Jutru za sve o novom setu mjera u RS govorila je Suzana Gašić, ministrica trgovine i turizma RS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj od danas su na snazi rigoroznije epidemiološke mjere, donesene od strane Republičkog štaba za izvanredne situacije zbog sve većeg širenja koronavirusa u Republici Srpskoj.

U razdoblju od danas do 29. ožujka obustavlja se odgojno-obrazovni rad u prostorijama osnovnih i srednjih škola i univerziteta u Republici Srpskoj, uz organizovanje nastave na daljinu.

Osim odgojno-obrazovnih ustanova, donesena je i odluka zabrani rada ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, zabrana obavljanja uslužnih i zanatskih djelatnosti čije obavljanje zahtijeva neposredan kontakt s korisnicima (frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje i djelatnosti za njegu i održavanje tijela), zabrana rada fitnes centrima, kulturno- umjetničkim društvima, kao i zabrana rada trgovačkih centara.

Nove mjere podrazumijevaju i zabranu svih javnih okupljanja u grupama većim od 30 osoba, kao i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 osaba (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).

Takođe, zabranjuje se rad i priređivačima igara na sreću, rad bazenima, “wellness” i spa centrima, skijalištima i skijaškim centrima.

Zaključkom Republičkog štaba nije obustavljen rad vrtića.

Javne kuhinje mogu obavljati svoju djelatnost isključivo putem šalterskog usluživanja, dok Ugostitelji koji posluju u ugostiteljskom objektu za smještaj mogu bez vremenskog ograničenja pružati usluge smještaja a usluge ishrane i pića mogu pružati u razdoblju od 6 do 22 sati samo gostima kojima pružaju usluge smještaja.

Dozvoljava se i vršenje usluge dostave hrane i pića, kao i šalterska prodaja hrane i pića bez mogućnosti konzumiranja unutar i ispred ugostiteljskog objekta.

Nepoštovanje mjera zabrane iz ovog zaključka sankcionirat će se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je za ATV da nitko nije sretan zbog novih mjera koje su donesene u borbi protiv pandemije koronavirusa, ali da je to nužnost trenutka jer ako se nastavi ovakav tempo priljeva pacijenata zdravstveni sustav u tom entitetu za deset dana neće moći izdržati.

Naveo je kako je jedna od karakteristika trenutne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj to da se konstantno povećava broj osoba koje dolaze u bolnicu i da zbog dužeg liječenja nije izbalansiran broj prijema i otpusta.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutarnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close