Formiran predmet

Studentica veličala Ratka Mladića: Prijavljena tužiteljstvu, traži se izbacivanje s fakulteta

Formiran je predmet protiv studentice koja je veličala Ratka Mladića, a studenti na prosvjedu traže njeno izbacivanje s fakulteta.
Vijesti / Flash | 13. 07. 2023. u 14:24 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo formiralo je predmet o studentici Slađani Todić koja je javno veličala ratnog zločinca Ratka Mladića, osuđenog pred Haškim sudom za genocid, a Tužiteljstvo BiH je zaprimilo taj predmet.

''Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH kontaktiran je jutros od MUP-a KS, PU Novo Sarajevo te informiran o navedenom događaju. Također, zaprimili smo nekoliko prijava od građana u vezi s navedenim događajem. Tužiteljstvo BiH zajedno s policijskim agencijama, postupat će na temelju prijava u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i procedurama'', rečeno je za Avaz iz Tužiteljstva.

Studentica sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Slađana Todić  11. srpnja na svom Instagram profilu objavila je fotografije koje kruže društvenim mrežama, a na njima pokazuje tri prsta, te je objavljena i prepiska u kojoj je napisala ''Neka smo vas pobili. Odj**i''.

Nakon toga i studenti Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu danas su održali prosvjede tražeći da se njihova kolegica isključi sa studija.

Foto: Avaz.ba / Prosvjed studenata

Ranije je reagirao i Studentski Parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS), naglasivši, između ostalog, da će njihovi predstavnici u tijelima i organima Univerziteta tražiti hitno sankcioniranje, te izmjenu pravilnika kojima bi se za ovakva ponašanja izricale najstrožije kazne.

Iz SPUS-a su istaknuli da ovog puta neće dozvoliti da šovinizam i fašizam ostanu zataškani, te da bi se na fakultetima društvenog smjera predmet o poznavanju genocida trebao uvesti kao redovan.

Predsjednik SPUS-a Fauk Dević rekao je da je jedina adekvatna sankcija studenticama isključenje sa studija.

Priopćenje za javnost izdao je i Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, u kojem stoji kako je dekan već poduzeo aktivnosti iz svoje nadležnosti ka utvrđivanju činjeničnog stanja.

Na području Bosne i Hercegovine od 28. srpnja 2021. godine zakonskim odredbama zabranjeno je negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. U Službenom listu Bosne i Hercegovine 27. srpnja je objavljena odluka visokog predstavnika u BiH o izmjenama Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca.

Tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko je navedenu odluku donio 23. srpnja 2021, prema kojoj zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objavljivanja u ''Službenom listu BiH', tj. danas.

Inzko je korištenjem bonskih ovlasti uveo dopunu Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine. Donesenim izmjenama sankcionira se veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Kopirati
Drag cursor here to close