Utoka za pas

Studenti u Texasu mogu naoružani na nastavu

Vijesti / Flash | 17. 06. 2015. u 06:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

28. američka savezna država Texas je ovog vikenda usvojila zakon koji dozvoljava studentima i profesorima sveučilišta da dolaze naoružani na predavanja.

"Naoružano društvo je sigurno društvo, jer kad god je vatreno oružje pod kontrolom postoji veća opasnost da dođe do žrtava", izjavio je početkom lipnja New York Timesu Jonathan Stickland, autor teksta novog teksaškog zakona.

Republikanski guverner Texasa, Greg Abbott u subotu je stavio svoj potpis na zakon čime je on definitivno usvojen.

Texas je tako postao osma američka država koja je usvojila ovakvu mjeru usprkos prosvjedima sveučilišnih vlasti. Zakon će početi da se primjenjuje od idućeg ljeta, a važit će za sve studente starije od 21 godinu. U zakonu se posebno ističe da nositelji oružja moraju da paze da ono ne bude vidljivo.

O ovom zakonu se već nekoliko godina raspravljalo u Texasu. Godine 2011, Zastupnički dom i Senat su se izjasnili u prilog ove mjere, a glavni argument je bio da su studenti "lake mete" u slučaju napada na kampus i da je "dosad njihova jedina opcija bila da se sakriju iza klupe ili da se prave mrtvi" kada neko puca u njih.

Američko Udruženje studenata za skriveno nošenje oružja na kampusu (Students for concealed carry od campus) broji nekoliko desetaka tisuća članova.

 

Kopirati
Drag cursor here to close