Povratnici

Struja nakon 27 godina mraka

Vijesti / Flash | 16. 03. 2022. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski povratnici u livanjsko selo Provo očekuju narednih dana priključak na strujnu mrežu, čime će nakon 27 godina življenja u mraku ovaj problem biti riješen, objavila je agencija Srna.

Bračni par Gordana i Bogdan Mrvić iz Surčina vratili su se na svoje ognjište u ovo selo podno Dinare i gotovo pune dvije godine žive bez struje.

  / Selo Provo | Foto: RTRS

"Narednih dana očekujemo da nam se priključi struja, koja je dovedena do naših kuća zahvaljujući našim prijateljima iz Livna i gradonačelniku Darku Čondriću koji je imao sluha za naše probleme. Nije bilo lako živjeti u mraku, ali ljubav prema zavičaju je pobijedila", rekao je Bogdan Srni.

Naveo je kako veliki problem povratnicima u Livanjsko polje stvara i jako loša putna infrastruktura, nedostatak vode, zdravstvene zaštite, prodavaonice, ali i nebriga vlasti.

"I ovdje živi narod, vratio se i počeo život ispočetka. Volimo buru sa Dinare i ovu našu planinu, Livanjsko polje. Volimo rodnu grudu i vratili smo se iako u veoma teške uvjete, ali obnovili smo ognjište", istaknuo je Mrvić.

Prema njegovim riječima, povratnički život bi bio lakši kada bi se ljudi više vraćali i kada bi povratnici imali podršku i pomoć od institucija.

Ispod Dinare smještena su četiri srpska sela Sajković, Gubin, Provo i Čaprazlije gdje danas ima svega oko tridesetak povratnika, dok je prije rata bilo 500 žitelja. Iako su malobrojni, vjeruju da će se život vratiti u Livanjsko polje.

Kopirati
Drag cursor here to close