Šišanje i silovanje

Stravični zločini u logoru Dretelj

Vijesti / Flash | 28. 10. 2016. u 18:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zločine počinjene u logoru Dretelj na području Čapljine, svjedokinja Tužiteljstva je ispričala kako ju je optuženi Ivan Medić silovao, a njenom sinu odsjekao jezik i tjeme na glavi.

Zaštićena svjedokinja B je kazala da je sa obitelji živjela u Čapljini do 14. lipnja 1992. godine, kada su joj u kuću došli vojnici i odveli ih u logor Dretelj. Muškarci i žene su razdvojeni, te je ona zatvorena u prostoriju s još nekoliko žena.

Prema njenim riječima, druge noći boravka u logoru počelo je izvođenje žena na silovanje. Ona je, kako tvrdi, izvođena više puta, od čega ju je jedanput izveo optuženi Ivan Medić.

"Odveo me u jednu prostoriju i rekao da ima potrebu da bude sa mnom. Žene iz sobe gdje smo bile zatvorene rekle su mi da se ne opirem jer bih tek onda dobila degenek. Naredio mi je da se skinem. Silovao me, a onda me vratio u sobu", izjavila je svjedokinja.

Ona je navela da je od zaštićene svjedokinje A saznala da je osoba koja ju je silovala Ivan 'Poskok' Medić. Optužnica tereti Ivana Medića i Tonću Raiča da su od 5. svibnja do 17. kolovoza 1992. godine, kao pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovali u nezakonitom zatvaranju, nečovječnom postupanju, pljačkanju imovine te prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti u logoru Dretelj.

Svjedokinja B je kazala da Medić nije samo nju maltretirao, već i njenog sina, prenosi BIRN. "Mog su sina odveli na šišanje. Tada je došao Medić i rekao da se ne šiša tako, uzeo sablju pa mu odrezao tjeme i kosu, pojašnjavajući da se tako šiša. Visila mu je koža na glavi. Žena koja ga je trebala ošišati došla je i sve mi to rekla", ispričala je svjedokinja.

Kako je dodala, tortura je nastavljena. Od ljudi u logoru je saznala da je Medić njenom sinu jednom prilikom odrezao jezik i, da nije bilo doktora koji su brzo reagirali, on bi iskrvario na smrt.

Braniteljica optuženog Ivana Medića, Emina Hasanović je u više navrata prigovarala da je ova svjedokinja ispitana na iste okolnosti, ali u drugom predmetu gdje je Ivan Medić također optužen, i da stoga ne vidi razlog za ponovno saslušanje.

Tužitelj Stanko Blagić je objasnio da je svjedokinja ranije saslušavana zbog događanja u vezi sa sinom, a da je ovo prvi put da je saslušana zbog silovanja koje je doživjela. U unakrsnom ispitivanju svjedokinja je rekla da optuženog Medića nije poznavala prije susreta u logoru. Suđenje se nastavlja 4. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close