Reakcije

Stranke osuđuju napad i četničko okupljanje: Pozivaju nadležne na djelovanje

Vijesti / Flash | 13. 03. 2016. u 17:08 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom današnjeg okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta i njihovog napada na novinare, reagirale su stranke i udruženja.

SDPBiH - Četnička okupljanja po BiH moraju se zaustaviti

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje paradiranje ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, kao i napad njegovih pripadnika na novinarske ekipe N1 i Federalne televizije.

''Svatko normalan i tko želi dobro ovoj državi mora osuditi okupljanja ovakvih zločinačkih organizacija. Događanja četnika i napad na novinare u Višegradu su još jedan dokaz da fašizam na ovim prostorima živi i da nije pobijeđen. Krajnje je vrijeme da nadležne institucije BiH reagiraju i kazne sudionike ovakvih događanja, jer se radi o direktnom kršenju zakona i pokušaju izazivanja većih problema u BiH'', navodi SDP u priopćenju.

Navode također da u cilju zaštite medijskih sloboda, novinarske profesije i zagarantiranih osnovnih ljudskih prava, SDP BiH poziva sve istražne i 'organe gonjenja' da što prije otkriju počinitelje kaznenog djela napada na novinare.

''Sve ovo pokazuje kako je krajnje vrijeme da se na nivou BiH usvoji zakon kojim bi se četničkim udruženjima, zajedno sa svim ostalim koji propagiraju nasilje i veličaju zločine, zabranio rad i bilo kakvo djelovanje na teritoriji BiH'', priopćeno je iz SDP-a.

SDU BiH osuđuje odavanje počasti Draži Mihailoviću i napade na novinare

Rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) BiH izražava osudu i zabrinutost zbog napada na novinarske ekipe N1 i FTV-a koji se danas dogodio u Višegradu.

To je, ističu, ogledalo primitivizma i šovinizma četničkog ravnogorskog pokreta i njihovih pristalica.

''SDU BiH izražava jasan stav da svako obilježavanje godišnjica i odavanje počasti osuđenim ratnim zločincima koji su bili na čelu poražene kraljevske vojske u domovina i koji su rame uz rame s nacističkim okupatorom, zarad vlastitih interesa tijekom Drugog svjetskog rata proganjali, zvjerski mučili i ubijali nepodobne, predstavlja reafirmaciju i rehabilitaciju u dva navrata poražene fašističke politike u BiH'' naveli su u priopćenju.

Kazali su da svako okretanje glave u državnim institucijama BiH od ovih i ovakvih retrogradnih pojava, predstavlja opasnost zbog moguće radikalizacije fašističkih aspiracija, pa i kroz oblike terorizma uperenog protiv ustavno-pravnog ustrojstva države Bosne i Hercegovine.

SDU BiH smatra da oružani otpor svih naroda u BiH protiv fašizma i njegovih sluga tijekom Drugog svjetskog rata i Agresije na Republiku BiH od 1992. do 1995. godine treba služiti za ponos i primjer mlađim generacijama kako se čuvaju i njeguju neke od osnovnih civilizacijskih tekovina, kao što je antifašizam, tolerancija i suživot.

BOSS apelira na sprječavanje djelovanja fašističkih organizacija u BiH

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović upućuje antifašističkoj međunarodnoj javnosti otvoreni apel za sprječavanje djelovanja fašističkih organizacija u BiH zbog današnjeg okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

Istovremeno je uputio "otvoreni poziv OHR-u, predstavnicima Europske unije, međunarodnim dužnosnicima u BiH, članovima Predsjedništva BiH i neodgovornim političarima da prestanu podržavati javno izražavanje fašizma svojom šutnjom i kukavičkim ignoriranjem djelovanja fašističkih organizacija i organiziranja fašističkih skupova".

Ajanović smatra da je nedopustivo postojanje paravojnih formacija koje imaju svoje uniforme sa fašističkim simbolima, a "očito i ciljeve terorističko-militarističkog djelovanja, uključujući i otvorene napade na novinare".

''Cjelokupna javnost u državi, osim nemoralnih političara, iskazuje izrazitu zabrinutost i strah zbog četničkog orgijanja, te su državni organi sigurnosti dužni adekvatno i hitno reagirati u cilju neutraliziranja fašističkih, paravojnih i terorističkih formacija'', rekao je Ajanović, priopćeno je iz Press službe BOSS-a.

''S druge strane demonstracija rehabilitacije fašizma u obliku odavanja počasti osuđenom ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću, zapovjedniku propale i do nogu poražene izdajničke kraljevske vojske u domovini, koja je danas održana u Višegradu mora biti predmetom zanimanja državnog Tužiteljstva i Ministarstva sigurnosti BiH'', istaknuto je u priopćenju SDU BiH.

Iz te stranke od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića traže da se problemu svih radikalizama u BiH posveti jednako jer, dodaju, od svih radikalizama prijeti eskalacija u pojavni oblik terorizma s kojim se ugrožava sigurnost svih građana u BiH.

''Svaki izostanak reakcije ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na ovo današnje postrojavanje pripadnika četničkog ravnogorskog pokreta u Višegradu smatrat ćemo znakom njegovog odobravanja rehabilitacije fašizma, a posebno četništva u BiH'', naglašavaju iz SDU BiH u današnjem priopćenju.

UG 'Front' poziva nadležne da uhite vođe Ravnogorskog pokreta

Tuzlansko Udruženje građana ''Front'' poziva Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da uhiti osobe koje predvode Ravnogorski pokret u BiH, registriran u Sudu u Istočnom Sarajevu.

Istaknuli su da ta grupa javno njeguje tekovine fašizma.

''Ta grupa je svojim djelovanjem prouzrokovala masovna stradanja Bošnjaka i drugih nesrba i neistomišljenika, a svojim sadašnjim djelovanjem nastavlja tradiciju terora i fašizma'', navedeno je u priopćenju UG ''Front''.

Ukoliko Tužiteljstvo BiH ne pokrene hitni postupak zakonskog sankcioniranja pripadnika tog pokreta, a Ministarstvo pravde BiH ne donese rješenje o brisanju Ravnogorskog pokreta iz registra udruženja i fondacija u BiH, nosit će teret sudskog i državnog organa koji se otvoreno stavljaju na stranu fašizma i širenja četničke ideologije, koja je ostavila krvav trag na ovim prostorima, smatraju u UG ''Front''.

Kopirati
Drag cursor here to close