Terorizam na dnevnom redu

Stoltenberg: Nakon Manchestera NATO mora učiniti više u borbi protiv terorizma

Vijesti / Flash | 24. 05. 2017. u 14:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da bombaški napad u Manchesteru pokazuje da se alijansa mora saglasiti na samitu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom da učini više u borbi protiv terorizma.

Terorizam će biti visoko na dnevnom redu sutrašnjeg sastanka u Bruxellesu, koji dolazi u vrijeme oštrih podijela oko pridružernja koaliciji pod američkim vodstvom koja s bori protiv grupe Islamska država.

''Očekujem da NATO saveznici istupe i usuglase se da učine više u borbi protiv terorizma zbog napada koji se desio u Manchesteru'', izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči samita.

Trump tijekom dana dolazi u Bruxellles nakon njegove izjave da je NATO "zastario" jer se nije usmjerio na prijetnju islamskog terorizma.

On je otada ublažio svoje kritike ali još želi da se NATO pridruži koaliciji protiv Islamske države, u značajnoj gesti podrške kampanjama u Siriji i u Iraku.

Svih 28 saveznica pridružile su se koaliciji kao pojedinačne zemlje, i ako NATO postane članica, to bi značajno ojačalo koordinaciju u ratu protiv Islamske države u Siriji i u Iraku, podsjetio je Stoltenberg.

Kazao je da "brutalni napad" koji je izvela Islamska sržava pokazuje da je teroristička prijetnja uvijek prisutna.

''Brojne saveznice voljele bi da vide NATO kao punopravnog člana koalicije'', dodao je Stoltenberg.

Prije svega jer to šalje snažnu poruku jedinistva, i posebno u svjetlu napada u Msnchesteru mislim da je bitno poslati tu poruku jedinstva u borbi protiv terorizma - kazao je.

NATO trenutno daje izviđačke avione AWACS kao pomoć u operacijama protiv Islamske države i obučava vojnike u Iraku, ali naglašava da su to neborbene uloge i trebaju ostati takve.

Diplomatski izvori tvrde da su neki saveznici, među kojima su Francuska i Njemačka, nevoljni da idu dalje iz straha da će biti uvučeni u kopneni rat i da riskiraju svoj status među arapskim silama.

Također su zabrinute da bi NATO na kraju mogao preuzeti kontrolu nad kompletnom operacijom u Iraku.

Novi francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao bi se sastati s Trumpom na radnom ručku u četvrtak tokom koga se očekuje da će to pitanje biti glavna tema razgovora, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close