I Don't Think So

''Stolni grad'' za predizborne aktivnosti

Vijesti / Flash | 19. 04. 2012. u 07:51 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi zapovjednik Samostalog bataljona Armije BiH u Mostaru, Suad Ćupina, izjavio je kako se neće dozvoliti da u Mostaru "nikne stolni grad". Pojam "Mostar - hrvatski stolni grad" sve češće se spominje u javnosti.

Uglavnom ga spominju neki bošnjački političari - iz njihovih usta se često može čuti - "nećemo dozvoliti da Mostar postane - hrvatski stolni grad".

S druge strane se među Hrvatima nerijetko može čuti kako će Mostar kad-tad postati "hrvatski stolni grad".

Što zapravo znači "hrvatski stolni grad"? Što sadržava taj pojam? Kako se on ostvaruje? Postoji li igdje u svijetu? Kako treba biti uređen taj grad? Tko ga treba sačinjavati? - samo su neka od pitanja koja se mogu s pravom postaviti. Mostar - hrvatski stolni grad, zapravo ništa ne znači, niti ima kakvu ulogu.

Taj pojam se pojavio prije nekoliko godina, a posebno je zapamćen kad je Dragan Čović - lider HDZ-a BiH, slaveći pobjedu na Općim izborima 2010. za medije ustvrdio "Mostar će biti hrvatski stolni grad". Koje je zapravo značenje te geste bilo? Što je on time želio poručiti? Teško je sada spekulirati, ali je jasno kako je upravo ta izjava jedno vrijeme zakočila formiranje vlasti, i dovela do političke krize. Čovićeve riječi, koje je on izgovorio u izbornoj večeri su dočekane "na nož". Odmah su se podigle tenzije i pojavile priče kako "Mostar postaje hrvatski stolni grad".

Ta uzgred nepoznata izjava je doživjela brojne komentare, iako njeno značenje, vjerujemo ne zna nitko. No, te izjave su sasvim dobro došle kasnije Čoviću, za grupiranje stranaka i pravljenje široke koalicije.

Istu stvar sad nerijetko koriste i bošnjački političari, plašeći građane, odnosno simpatizere i moguće simpatizere svojih stranaka, kako će Mostar postati "hrvatski stolni grad". Sve češće se taj pojam spominje kako bi se grupirali građani pred naredne izbore.

Taj pojam je postao moto "Mostarske inicijative", kojoj je jedan,od ciljeva - pogađate da Mostar ne postane hrvatski stolni grad". Zahvaljujući tome uspjeli su na svoje tribine privući nekoliko desetaka poklonika. Ljudi su ih skontali, vjerojatno i sami svjesni kako se radi o klasičnim predizbornim aktivnostima s inicijativom da Mostar - ne postanehrvatski stolni grad.

Mostar, da se razumijemo, nikada bez obzira tko bio na vlasti, kako grad bio uređen, koliko općina bude imao, bio Ljubo, Murat ili Jovan neće, niti može biti ni hrvatski, bošnjački, niti srpski - već grad svih građana Mostara. Niti će to dopustiti stranci, niti se to ikako može postići, a sve ostalo su priče za predizborne svrhe.

Kako god se Mostar bude uredio, imao dvije ili šest općina, biralo se vijećnik ili gradonačelnik izravno ili kako god već, neće biti nikakvih značajnijih promjena, koje će se ticati samih građana. Niti će im zbog toga biti jeftinija struja, niti voda...

Sve ostalo su stvari koje ih se direktno ne tiču, i stoga ljude treba pustiti da normalno žive, a ne plašiti ih kojekakvim pričama i podjelama.

Kopirati
Drag cursor here to close