Prepucavanja

Stolačke mlinice: Bošković uzvraća Nikšiću

Vijesti / Flash | 11. 11. 2015. u 08:11 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH postupilo je po zakonu i poništilo odobrenje za rekonstrukciju podgradske mlinice u Stocu, priopćio je stolački načelnik Stjepan Bošković reagrajući na tvrdnje predsjednika SDP-a Nermina Nikšića iznesene u sarajevskom Oslobođenju.

Naime, Nikšić je rekao kako je Vlada FBiH u prošlom sazivu navedenu odluku donijela nakon okončanja ''višemjesečne iscrpne procedure gdje su pozitivno mišljenje za dodjelu lokaliteta Podgradske mlinice Forumu Bosna dale stručne službe iz čak tri različita ministarstva'' te da je nova vlada poništenjem ove odluke učinila usluge HDZ-u BiH.

No, načelnik Bošković navodi kako je ovakovim postupanjem Ministarstvo prostornog uređenja F BiH samo nastavilo s aktivnostima kako bi se poništila ili stavila izvan snage sva riješenja za rekonstrukciju mlinica i drugih objekata uz rijeku Bregavu u Stocu a koja su se temeljila na nezakonitoj Odluci ranije Vlade BiH.

''Općina Stolac podupire ove aktivnosti Vlade F BiH i resornog Ministarstva prostornog uređenja F BiH koji su konačno uvidjeli da se u ovom slučaju ne radi o zaštiti imovine povratnika i obnovi spomenika kulture već o dobro isplaniranom projektu da se javna dobra izuzmu i daju na upravljanje Međunarodnom forumu Bosna, organizaciji pod političkom kontrolom SDP-a i bivšeg prmijera Nermina Nikšića'', naveo je Bošković.

Stolački načelnik podsjeća da, nakon što je Vlada F BiH svojom Odlukom stavila van snage nezakonitu odluku kojom je Međunarodnom forumu Bosna dala na korištenje javno dobro rijeka Bregava na razdoblje od 15 godina, Ministarstvo prostornog uređenja F BiH je postupilo po zakonu i odluci Vlade F BiH te poništilo Rješenje kojim se odobrava rekonstrukcija Podgradske mlinice u Stocu.

Nikšić je pak rekao kako ovom odlukom SDA i Vlada Fadila Novalića ''isporučuju Stolac HDZ-u i Draganu Čoviću kao mjesto njihove apsolutne vladavine''.

''Zapravo, ovdje se radi o inicijativi za konačnu podjelu države na Herceg-Bosnu, Republiku Srpsku i bivšu slobodnu teritoriju RBiH, s izuzetkom Hercegovine, koja bi trebala postati bošnjački entitet'', rekao je Nikšić Oslobođenju.

Kopirati
Drag cursor here to close