Pod lupom

Stolac 'zakasnio' na izbore: Nedostajalo materijala iz SIP-a

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 07:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na području općine Stolac jutros u 7 sati otvoreno je 19 biračkih mjesta, dok jedno biralište još uvijek nije otvoreno'', kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivan Perić. Perić nije htio govoriti o razlozima zbog kojih to biračko mjesto još nije otvoreno.

Iz Koalicije ''Pod Lupom'' ističu da biračko mjesto 176A010 čak ni do 9.00 sati nije bilo otvoreno. Razlog neotvaranja biračkog mjesta u općini Stolac je nedostajanje Izvoda iz Središnjeg izbornog popisa, ističu iz ove Koalicije.

Koalicija ''Pod lupom'' priopćila je danas da je 99 posto građanskih, nestranačkih promatrača Koalicije pristupilo biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni i da im je omogućen nesmetan pristup.

Pristup na biračka mjesta nije omogućen za jedan posto posmatrača zbog, kako navode, nedovoljne komunikacija između pojedinih lokalnih izbornih komisija i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i problema s izdavanjem akreditacija. Koalicija surađuje s Središnjim i lokalnim izbornim komisijama na otklanjanju ovih problema.

Pripreme za otvaranje biračkih mjesta uglavnom su izvršene u skladu s propisima. Svi članovi biračkih odbora bili su prisutni na 85 posto biračkih mjesta.

Na jedan posto biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani a na 6 posto biračkih mjesta primijećen je nedostatak pojedinog izbornog materijala. Na 99 posto biračkih mjesta, glasačka kutija je pokazana kao prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 81 posto biračkih mjesta otvoreno je u 7.00 satih, između 7.00 - 7.15 sati otvoreno je 17 posto biračkih mjesta, a između 7.15 - 8.00 sati otvoreno je 19 posto biračkih mjesta. Dva biračka mjesta nisu otvorena do 8.00 sati. Radi se o biračkim mjestima 131A052 u općini Istočna Ilidža Sarajevo i općini Stolac u kojoj biračko mjesto 176A010 čak ni do 9.00 sati nije bilo otvoreno. Razlog neotvaranja biračkog mjesta u općini Stolac je nedostajanje Izvoda iz Središnjeg izbornog popisa.

''Na području općine Stolac jutros u 7 sati otvoreno je 19 biračkih mjesta, dok jedno biralište još uvijek nije otvoreno'', kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Ivan Perić.

Perić nije htio govoriti o razlozima zbog kojih to biračko mjesto još nije otvoreno.

U općini Stolac registrirano je ukupno 11 404 birača.

Za Općinsko vijeće, koje broji 17 mjesta, bore se kandidati iz devet stranaka i pet neovisnih kandidata, dok su se za mjesto načelnika kandidirale tri osobe.

Na temelju ovih rezultata Koalicija ''Pod lupom'' zaključuje da je izborni dan na većini izbornih mjesta započeo u skladu s Izbornim zakonom i propisima.

Današnje Lokalne izbore posmatra 2.500 građanskih, nestranačkih promatrača Koalicije ''Pod lupom'' na više od 2.500 biračkih mjesta, u 142 lokalne izborne komisije i 60 mobilnih timova širom BiH. Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije ''Pod lupom'', dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu, priopćeno je iz Koalicije ''Pod lupom''.

Prva press-konferencija bit će održana u 11.00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close