Oprez

Stolac: Spretni momci uhvatili zmiju u kući

Ovo je treća intervencija vatrogasaca u zadnjih 10ak dana, te se građani pozivaju na oprez.
Vijesti / Flash | 13. 07. 2023. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spretni momci iz DVD Stolac i jutros su imali poziv na intervenciju zbog zmije koje tijekom ovih vrućina traže spas od sunca u vrtovima i kućama.

Današnjom intervencijom izvukli su zmiju iz kuće, u naselju Uzinovići, a riječ je o manjem kravušcu.

Ovo je treća intervencija vatrogasaca u zadnjih 10ak dana, te se građani pozivaju na oprez, uz preporuku da ne ostavljaju otvorena vrata i prozore svojih kuća.

Ovaj slučaj nije neobičan u Hercegovini obzirom da dolaskom toplog vremena dolazi do čestog izlaska zmija u naseljena područja. Iako nikome nije ugodno i teško je ostati smiren kada je zmija u blizini, zmije se u pravilu boje više nas nego mi njih.

'Ako vam se dogodi da sretnete zmiju, najbolje što možete učiniti je maknuti se. Te su životinje uglavnom bezopasne osim ako je riječ o otrovnici. No u pravilu, one se obično više boje nas nego mi njih. Zmijama nije u cilju napasti vas, već što prije pobjeći. Zmija će svoj toksin sebično čuvati u sebi, prije nego što će ga potrošiti na napad. Toksin je njima kao sveto pismo i koriste ga isključivo u obrani. Postoji jedino mogućnost da vas napadnu za vrijeme velikih žega kada su nervoznije u potrazi za vodom, no u prirodi, zmije nisu agresivne životinje. Kada vidite zmiju, a ne znate što raditi, jednostavno se okrenite i otiđite'', rekao je ranije za medije dr. med. veterine Alan Fleck iz Veterinarske ambulante Goldi u Hrvatskoj. 

Kopirati
Drag cursor here to close