Reagiranje

Stolac: SDP optužuje policiju i nelegalnu gradnju križnog puta

Vijesti / Flash | 06. 04. 2015. u 12:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski odbor SDP-a BiH Stolac oglasio se priopćenjem za javnost u kojem najoštrije osuđuje postupke općinskih struktura i MUP-a HNŽ, koji, kako navode iz SDP-a, djelujući suprotno zakonu dodatno destabiliziraju situaciju u Stocu.

"Umjesto da nadležne strukture istraže i pred lice pravde privedu osobe i grupe, odnosno vandale koji bosanskohercegovački nacionalni spomenik Stari grad u Stocu kontinuirano skrnave i devastiraju nelegalnom gradnjom četvornih betonskih struktura, koje se u javnosti pokušavaju podvaliti pod nazivom vjerskih obilježja, MUP HNŽ je još jednom krenuo u akciju zaštite ideologije HDZ-a BiH i lova na duhove, odnosno na osobe koje su navodno ponovno uklonile ranije djelomično već uklonjene betonske strukture", navodi se u priopćenju.

Iz te stranke ističu kako je SDP otvoreno upozoravao na mračne porive koji stoje iza odluka Općinskog vijeća Stolac kojim je, kako se navodi, Općina dala sebi za pravo da uzurpira stolački Stari grad, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te da iz stolačkih mlinica (ponovno) protjera stolačke povratnike.

"Najnoviji pokušaj zloupotrebe vjerskih simbola u svrhu fašistoidne namjere obilježavanja teritorija i provociranja 'drugih' očito je uspio ispuniti cilj i izazvati reakciju lokalnog stanovništva. Umjesto da u skladu sa zakonom bude izvršeno uklanjanje svih struktura izgrađenih na Starom gradu nakon rata, općinske strukture nastavljaju s iživljavanjem nad ovim iznimnim spomenikom bosanskohercegovačke kulture dogradnjom ideoloških obilježja", navodi se u priopćenju.

Iz SDP-a napominju kako je odlukom Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, rješenjem Federalnog urbanističkog inspektora i odlukom Federalnog ministarstva prostornog uređenja naloženo uklanjanje nezakonitih betonskih postamenata. Također, kako se ističe u priopćenju, zaključkom Vijeća za implementaciju mira otvoreno je osuđena gradnja tzv. postaja na stolačkom Starom gradu.

"Gradnja betonskih postamenata za navodni križni put predstavlja drastičniju zloupotrebu vjerskih osjećanja i obilježja od pokušaja gradnje križa na Zlatištu, jer se u ovom slučaju, uz ideološku pozadinu, radi i o dodatnoj devastaciji nacionalnog spomenika iznimne vrijednosti. OO SDP BiH Stolac će u svakom slučaju podnijeti kaznenu prijavu protiv osoba koje su navodno vršile ponovnu nelegalnu gradnju betonskih elemenata na Starom gradu, u nadi da će pravosudne institucije barem razmotriti opciju da postupe u skladu sa zakonom i istraže počinitelje ovog pravog kaznenog djela", navodi se u priopćenju.

Podsjećamo, u noći na subotu oskvrnuto je 12 od 14 postolja za križni put, o čemu je javnost izvijestio s tolački župnik don Rajko Marković.

''Od četrnaest postaja polomljeno ih je dvanaest, samo nisu polomljene prva i jedanaesta'', objavio je župnik na župnim internetskim stranicama navodeći kako tijekom procesije i križnog puta nije bilo nikakvih izgreda.

Kopirati
Drag cursor here to close