Neprihvatljivo

Stolac: Roditelji nemaju ništa protiv kipa, ali ga ne žele pred školom

Vijesti / Flash | 08. 09. 2015. u 09:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 15 dana roditelji bošnjačke djece koja nastavu pohađaju u područnoj školi Hodovo u općini Stolac pokušavaju na razne načine skrenuti pažnju nadležnih instanci na činjenicu da je u dvorištu tog školskog objekta postavljen kip Gospe, piše Dnevni avaz.

Djelo pojedinaca

Riječ je o školi koju pohađaju djeca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, odnosno ''dvije škole pod jednim krovom'', te roditelji ovaj čin, koji je, tvrde, djelo pojedinaca, smatraju potpuno neprihvatljivim i diskriminatorskim.

Nakon mnogobrojnih telefonskih razgovora te dopisa koje su slali prema Kantonalnom, ali i Federalnom ministarstvu obrazovanja, Pedagoškom zavodu, OSCE-u i drugim institucijama, roditelji su, kao čin očaja, potpisali peticiju koju su sa zahtjevom za uklanjanje kipa poslali na adresu stolačkog načelnika.

''Da bude svima jasno, nikome od nas ne smetaju vjerski ili simboli nacionalne prirode, jer mi živimo u takvoj sredini gdje stvarno imamo lijepo susjedstvo. Međutim, smeta nam da na taj način i na tom mjestu bude postavljen kip jer nije postavljen za vjernike, već kao provokacija ili štošta drugo'', kaže Asim Bajrić, roditelj troje djece koja pohađaju ovu školu, a koji je i mjesni imam.

Nije uredu

Zanimljivo je da je Bajrić u vezi s ovom situacijom obavio razgovor s mjesnim župnikom, don Damjanom, koji se ogradio od ovog čina. Dakle, naglasio je Bajrić, Gospin kip je postavljen bez suglasnosti Crkve.

''Ovo, jednostavno, nije uredu i nepravedno je prema djeci koja su svakako odvojena, a sada, očito, odvojenost treba još više podebljati'', ogorčen je Bajrić.

Podsjećamo, da je Općinski odbor SDA, u priopćenju za javnost koje je potpisao Salmir Kaplan, tražio izmještanje kipa na primjereniju lokaciju i sprečavanje daljnjeg diskriminiranja djece povratnika koja pohađaju ovu školu.

Kopirati
Drag cursor here to close