Stižu plaće

Stolac: Nakon tri mjeseca blokade, općinari će dobiti plaće

Vijesti / Flash | 30. 03. 2017. u 13:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas se u Stocu održava prva sjednica Općinskog vijeća Stolac. Ovu sjednicu željno iščekuju svi proračunski korisnici ove općine ali i dobavljači jer će se na istoj izglasati proračun Općine za 2017. godinu. Izglasavanje proračuna značit će i isplatu plaća i dotacija i to nakon tromjesečnog čekanja zbog ponovljenih izbora u ovoj općini., navodi Dnevni list.

Dnevni red

Donošenjem proračuna Općine, a koji je prošle godine iznosio nešto više od 4,1 milijuna KM i izglasava se natpolovičnom većinom, nakon tri mjeseca blokade, plaće će dobiti zaposleni u općinskoj upravi, Centru za socijalni rad, dječjem vrtiću, komunalnoj službi itd. kao i općinski dobavljači.

Nakon što su naprasno prekinuti lokalni izbori u listopadu prošle godine te ponovljeni u veljači ove godine, u ovoj općini nije bilo moguće normalno financijsko funkcioniranje.

Inače, na današnjem dnevnom redu naći će se osam točaka: usvajanje izvoda iz zapisnika s konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Stolac, Odluka o usvajanju i izvršenju proračuna Općine Stolac za 2017. godinu, Odluka o visini prosječne konačne građevne cijene m2 korisne stambene površine na području općine Stolac, o obavljanju volonterskog staža, o načinu i kriterijima za dodjelu stipendija studentima s područja općine Stolac u akademskoj 2016./2017. godini, Odluka o suglasnosti na imenovanje Javnog pravobranitelja Općine Stolac kao i rješenja po zahtjevima građana.

Inicijativa još bez kandidata za predsjednika Vijeća

No, prva sjednica proteći će bez predsjedatelja Općinskog vijeća kojeg ‘daje’ bošnjačka oporba,’Inicijativa za Stolac’. Do jučer oni i dalje nisu predložili svoga kandidata za prvog čovjeka Općinskog vijeća te će sjednicu voditi dopredsjedatelj iz reda HDZ-a BiH, Željko Babić.

Za podsjetiti je da je oporbena ‘Inicijativa za Stolac’ zahtijevala profesionalizaciju dužnosti predsjednika Općinskog vijeća, a što do sada nije bio slučaj. No, da bi se uopće i raspravljalo o profesionalizaciji dužnosti predsjedatelja Općinskog vijeća potrebna je izmjena poslovnika, odnosno, statua općine, a što nije moguće bez odluke Općinskog vijeća.

Ipak, očekuje se da će na sljedećoj sjednici ‘Inicijativa za Stolac’ izaći sa svojim kandidatom za predsjedatelja Općinskog vijeća Stolac, što bi značilo i funkcioniranje ovog vijeća u cijelosti.

Kopirati
Drag cursor here to close