Na godinu dana

Stojan Matavulj zbog smrti Dolores Lambaša mora u zatvor

Vijesti / Flash | 03. 02. 2016. u 20:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glumac Stojan Matavulj (54) ipak će u zatvor na godinu dana jer je iz nehaja na autocesti Bregana - Lipovac kod Sredenaca u listopadu 2013. skrivio prometnu nesreću u kojoj je život izgubila glumica Dolores Lambaša! - odlučilo je vijeće Županijskog suda u Slavonskom Brodu nakon što je Općinsko tužiteljstvo uložilo žalbu na prvostupanjsku sankciju od devet mjeseci s dvogodišnjim rokom kušnje.

Ujedno, Matavulj, koji je u vrijeme nesreće imao 0,66 promila u krvi, mora podmiriti i 23.315,27 kuna sudskih troškova.

U žalbi na prvostupanjsku presudu općinski državni odvjetnik je naveo da sud nije dao primjereno značenje društvenoj opasnosti kaznenog djela koje je počinio Matavulj, kao ni samom stupnju krivnje, piše Jutarnji list.

''Mlada osoba je bez ikakva doprinosa u nastanku nesreće izgubila život. Prvostupanjski sud u smislu specijalne i generalne prevencije bagatelizira ljudski život tom odlukom tako što svim sudionicima šalje poruku da opisano optuženikovo ponašanje u prometu može relativno jeftino proći i da je ekvivalent jednog ljudskog života deset mjeseci uvjetnog zatvora. Prvostupanjski sud u obrazloženju presude ne spominje da je izrekao kaznu manju od minimalno propisane kazne.

Okrivljenikova neosuđivanost ne može biti naročito olakotna okolnost jer je neosuđivanost jedno normalno i opće stanje koje postoji kod većine. Ni iskreno kajanje ni žaljenje nisu olakotne okolnosti, kao ni činjenica da je otac djeteta'', objasnio je u uloženoj žalbi na presudu brodski tužitelj, ističući da “svrha kažnjavanja mora izraziti i društvenu osudu te jačati povjerenje građana u pravni poredak te utjecati na druge da ne čine isto”.

Inače, prvotna nepravomoćna presuda izrečena je po izmijenjenoj optužnici po kojoj je počinjena iz nehaja, i to samo jer Matavulj nije prilagodio brzinu i nije održavao razmak, no alkohol i umor nisu bili presudni.

A upravo za uvjetnu osudu, koja je za tužiteljstvo preblaga, viši sud se složio s tužiteljem da se njome šalje neprimjerena poruka svima. Tragedija koja je šokirala sve zbila se 23. listopada 2013., kad su se Lambaša i Matavulj vraćali iz Beograda nakon kazališne predstave.

Po povratku su navratili u Ilok kod prijatelja. Umorni su krenuli za Zagreb. Matavulj je vozeći svoj terenac udario u auto ispred sebe, a od siline sudara oba su vozila završila u travi.

Lambaša, iako vezana pojasom, ispala je kroz stražnja vrata terenca. Umrla je u bolnici nekoliko sati kasnije, a Matavulj je lakše ozlijeđen. Na suđenju je priznao da se osjeća krivim.

Kopirati
Drag cursor here to close