Regija

Što sprema mini Marshallov plan?

Vijesti / Flash | 07. 06. 2017. u 07:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je spremila ozbiljan fond za investiranje u ekonomiju i infrastrukturu država zapadnog Balkana, a tek će vrijeme pokazati hoće li ovo biti kompenzacija za moguće zatvaranje procesa proširenja EU na desetljeće ili dvije. Ovo je, u najkraćem, jedinstveni zaključak uglednih analitičara iz regije i domaćih političkih faktora na informaciju kako Njemačka priprema "mini Marshallov plan" za Balkan, koji je već nazvan i "Berlin plus", objavile su Nezavisne novine.

Ipak, različita su mišljenja o tome želi li ova ekonomska sila, praktično, uopće nastavak procesa proširenja EU, odnosno, ima li "mini Marshallov plan" izravne veze s najavljenim formiranjem carinske unije na Balkanu, koja bi trebao biti svojevrsna zamjena za proces proširenja.

Nezavisne novine podsjećaju kako je carinska unija inicijativa bivšeg srpskog premijera i aktualnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. koju je potom. kao takvu. preuzeo i tajnik za proširenje Johannes Hahn te u svoj im posljednjim istupima potencira upravo to pitanje.

Izravnu poveznicu vidi i Davor Gjenero. jedan od najpriznatijih političkih analitičara u Hrvatskoj. koji smatra da su "Marshallov plan" i projekt carinske unije zapadnog Balkana dvije strane jedne medalje - ekonomska i politička.

Ako se to ispostavi kao takvo. to će biti izuzetno nepovoljno za Hrvatsku. kojoj se zatvara prostor prema BiH. ali i Crnu Goru. kojoj su ostale samo godina ili dvije do kraja pregovora", ističe Gjenero.

Smatra kako će. ubilo kojem slučaju. blok zemalja iz regije jednog dana i u određenom trenutku zajedno biti primljen u EU.

Za razliku od njega. Dušan Janjić. politički analitičar iz Beograda. smatra kako bilo kakva carinska unija neće biti formirana. zbog iskustava iz prošlosti.

''Mislim da se Vučić zaletio s pričom o carinskoj uniji. Naime. sve te zemlje članice su CEFTA i imaju vrlo malo carinskih barijera. Njemačka neće smišljati neku novu uniju. siguran sam da ni Europa nikoga neće tjerati na neke nove saveze", ističe Janjić.

Uvjeren je da. s druge strane. regija može očekivati ozbiljan novac navodeći da će i Njemačka i EU morati uvažiti Kineze i kineske investicije.

Dužosnici u BiH pozdravljaju novi njemački plan, s tim da pojedinici, poput Borislava Bojića, državnog zastupnika i potpredsjednika SDS-a, izražavaju skepsu kada je u pitanju provedba programa.

"Vlasti u BiH su pokazale da su nesposobne da riješe krupna infrastrukturna pitanja. Dakle, važno je pitanje implementacije, jer ako to bude radile ove vlasti, imat ćemo iste probleme. Međutim, siguran sam da će Njemačka kao velika i ozbiljna zemlja izaći pred Europu i reći: 'Ovo je plan'", kaže Bojić.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u parlamentu BiH, kaže kako je očigledno da EU ima svoje unutarnje probleme te da ih pokušava riješiti na naičn da zaustave proces proširenja.

"Mi s Balkana njima smo sigurnosna prijetnja iz više razloga. Dobro je što se želi uložiti u ekonomiju i razvoj infrastrukture, jer će to otvoriti i radna mjesta. Međutim, u BiH i na Balkanu imamo gruba kršenja ljudskih prava, a ekonomijom se to nikako ne može zamijeniti", poručuje Mehmedović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close