Blic, škljoc!

Što snimaju sigurnosne kamere u Mostaru

Sigurnosne kamere u gradu Mostaru trebale bi naučiti ljude da poštuju prometna pravila, te samim tim sačuvaju svoj i tuđi život
Vijesti / Flash | 23. 05. 2018. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postavljanje sigurnosnih kamera u gradu Mostaru, doprinijelo je smanjenju narušavanja javnog reda i mira, prometnih prekršaja, te je spasilo živote sudionika u prometu. 

''Samo jedan od primjera  koliko  je sustav videonadzora dobar za prevenciju je i jedan motorist koji je nedavno preživio prometnu nesreću. Motorist je nekoliko puta snimljen kako prolazi bez kacige, te smo mu poslali kazne nakon čega je počeo nositi kacigu. Mjesec dana poslije imao je prometnu nesreću i kaciga mu je pukla na tri dijela, dakle da nije imao kacige, tko zna kako bi završio'', rečeno je za Bljesak .info u Operativnom centru Policijske uprave Mostar, gdje su nam pokazali kako videonadzor funkcionira.

Video: U posjeti Operativnom centru PU Mostar

Inače, na prostoru Grada Mostara instalirano je 14 kamera i LPR čitača registarskih oznaka vozila,  a trenutno je u testnoj fazi i Renata sustav, koji je sličan LPR-u, a koji bilježi sva vozila i pločice na lokacijama na kojima je postavljen. Svako vozilo koje počini prekršaj automatski se snima i evidentira.

''Kamere su u gradu postavljene sukladno postojećoj izdanoj projektnoj dokumentaciji. Radi se o realizaciji projekta postavljanja tzv. sigurnosnih kamera, a koji Ministarstvo unutarnjih poslova provodi i na prostoru drugih općina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji pa tako i na prostoru Grada Mostara'', rekli su za Bljesak.info iz MUP-a HNŽ-a, odakle su objasnili da su trenutne lokacije sigurnosnih kamera određene sigurnosno interesantnim operativnim podacima, koji su bitni za sigurnosnu prosudbu.

Iz MUP-a su nam rekli kako se u 2018. godini planira postavljanje najmanje četiri kamere s opremom i to na lokacijama koje će odrediti podaci iz sigurnosne prosudbe.

''U stvari radi se realiziranju projekta uspostave sustava video nadzora koji je već lociran na prostoru Grada Mostara. Cilj je poboljšavanje postojećih mogućnosti direktnog i automatskog upita središnjem serveru o registarskim oznakama, koje se evidentiraju i u slučaju ukazane potrebe ovi podaci se dostavljaju policijskim ophodnjama na terenu'', rečeno nam je iz MUP-a HNŽ-a gdje su objasnili da se ophodnjama šalju podaci o vozilu.

''Podaci se pribavljaju radi konkretnih provjera na terenu, te pribavljanja podataka o sumnjama za kazneno djelo koje se može dovesti u vezu sa vozilom, zatim se provjerava radi li se o otuđenom vozilu za kojim je raspisana potraga iii neregistriranom vozilu kojim je počinjen prekršaj ili slično'', rečeno je iz MUP-a.

Kako su rekli, ovo su samo neke od mogućnosti kada se podaci i snimci iz ovog sustava koriste za represivno djelovanje, tj. pribavljanje početnih informacija za poduzimanje daljnjih mjera i radnji na prikupljanju indicija i pravno relevantnih činjenica i dokaza.

Foto: Bljesak.info / Operatvni centar PU Mostar

''Dokazi koje pruži ovaj sustav su korisni za vođenje budućih postupaka, bilo za kaznena djela ili učinjene prekršaje što spada u djelokrug obavljanja unutarnjih poslova iz nadležnosti županije, a to je provođenje svih zakona iz nadležnosti Županije, Federacije i Ustava Županije, FBiH. Video nadzori se koriste za operativne policijske potrebe, omogućavaju praćenje i nadzor prometa na postavljenim lokacijama, zabilježbu pa i rekonstrukciju incidentnih situacija, te blagovremeno reagiranje policije u izvrgavanju svojih zadaća. Rrealno je očekivati sve veći doprinos i preventivnu ulogu tj. odvraćanje potencijalnih počinitelja od činjenja nedozvoljenih i zakonima kažnjivih radnji uključujući i kažnjive radnje iz Zakona o Javnom redu i miru HNŽ-a, ali provođenje svih drugih zakona i propisa, kao bitan preduvjet za sigurnost građana'', rečeno je iz MUP-a, koje ističe da ovim projektima Ministarstvo nastoji održati i dalje razvijati suradnju, partnerstvo s građanima i drugim subjektima u zajednici u cilju obavljanja policijskih poslova i rješavanja lokalnih sigurnosnih prioriteta i stvaranja povoljnog sigurnosnog ambijenta u zajednici odnosno izgradnji demokratskog društva.

Inače, Ministarstvo ima zaključen okvirni sporazum sa AGENCIJOM KAMIR d.o.o. za nabavku kamera za video nadzor. Vrijednost sporazuma je 39.979,40 KM bez PDV-a, gdje je planirana ugradnja prijemnog mjesta opreme video nadzora grada Mostara i četiri kamere za video nadzor zajedno sa ostalom opremom. Ovaj plan ugradnje za 2018. godinu se već realizira, a izvor financiranja su prihodi iz proračuna HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close