Što se prije preda zahtjev, BiH će prije članicama EU objasniti zašto zaslužuje članstvo

Vijesti / Flash | 25. 01. 2016. u 13:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i direktor Političke akademije SDA Senad Šepić ocijenio je danas predaju aplikacije za članstvo u Europskoj uniji ispravnim putem, smatrajući da je trebalo biti učinjeno i ranije.

On je na blogu napisao da ga ohrabruje odlučnost Predsjedništva i Vijeća ministara da preuzme odgovornost za budućnost BiH, dodajući da u EU ima mnogo nepovjerenja prema sposobnosti BiH da aktivno i odgovorno sudjeluje u narednim koracima prema članstvu u Uniji.

Desetljeće praznih obećanja

''To je razumljivo i očekivano. Iza nas je desetljeće prokockanih prilika i praznih obećanja kako onih danih građanima, tako i prijateljima i partnerima u EU i šire. I baš iz tog razloga je važno da sadašnja bh. vlast pošalje aplikaciju što prije i time pokaže spremnost na drugačiju politiku i jasnu želju da stavi točku na desetljeću inat politike'', ističe Šepić.

Smatra da što se prije preda zahtjev za članstvo, prije će političari, institucije, nevladine organizacije i akademska zajednica moći krenuti sa objašnjavanjem zemljama članica EU da BiH zaista zaslužuje da taj zahtjev bude uzet u razmatranje te ga se pozitivno tretira.

Važnim je ocijenio i da Europska komisija što prije od zemalja članica dobije "zeleno svjetlo" kako bi BiH dobila upitnik o kandidatskom statusu.

Podsjetio je da će odgovaranje nekoliko tisuća pitanja predstavljati izazov i priliku za političare, administraciju i nevladin sektor od općinskog do državnog nivoa da se okupe oko jednog cilja - davanja što boljih i kvalitetnijih odgovora.

Ističe da će odgovori na pitanja, kada budu objavljena, predstavljati i dobru osnovu za spoznaju o mnogim stvarima koje u BiH treba mijenjati, ali i o onim koje su dobre i koje su stvarna snaga BiH.

BiH će čekati na odgovor

Šepić je ranije pozvao Vijeće ministara da usuglasi Državnu strategiju integriranja u EU u kojoj treba biti precizno i usuglašeno tko, do kada i kako treba usvajati EU standarde, koji su u interesu građana i gospodarstva u BiH.

Hrvatska je nakon što je podnijela aplikaciju čekala oko pola godine na odgovor i dobivanje upitnika za dalju proceduru, Crna Gora je na odgovor i upitnik čekala gotovo devet mjeseci, a i BiH će čekati na odgovor, zbog čega Šepić naglašava da što se prije podnese aplikacija, tim će se ranije otpočeti ovaj proces.

Crnoj Gori i Srbiji je od predaje aplikacije za članstvo do dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU trebalo nešto malo više od dvije godine te Šepić izražava nadu da i BiH, uz odgovorne i reformama predane vlade, može uraditi isto.

''Stoga će biti posebno važno da se politika ne izgubi u starim navikama i inatima o prekrajanjima granica, majorizacijama i ''obranama'' nacionalnih interesa'', stava je Šepić koji je na kraju dodao da parlamentarci, građani, akademska zajednica, nevladin sektor i mediji ne bi to trebali dopustiti.

Kopirati
Drag cursor here to close