Slavi li se?

Što nas od mjera čeka za božićne i novogodišnje blagdane?

Hoće li biti novih mjera još nije poznato, ali jedna od mjera mogla bi biti uvođenje negativnog PCR testa za sve one koji namjeravaju ući u državu.
Vijesti / Flash | 13. 12. 2020. u 20:44 Bljesak.info
Blagdani u vrijeme koronavirusa

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blagdani koji nam slijede tradicionalno su obilježavani u većim grupama – na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Ove godine pandemija koronavirusa promijenila je način obilježavanja.

Hoće li biti novih mjera još nije poznato, ali jedna od mjera mogla bi biti uvođenje negativnog PCR testa za sve one koji namjeravaju ući u državu.

Federalni krizni stožer zatražio je uvođenje obveznog PCR testa i za sve one koji žele ući u Bosnu i Hercegovinu. Povod je loša epidemiološka slika u europskim zemljama. Javnih okupljanja neće biti. Hoće li će biti novih mjera za vrijeme blagdana i praznika još se ne zna.

''Stanje kako sada izgleda mišljenja smo da će ove mjere i dalje ostati na snazi, vidimo da je i Europska restriktivna i u novogodišnjim i božićnim praznicima. Naravno, mi ćemo još jednom sagledati situaciju'', kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravlja Federacije BiH

Za sada je neizvjesno hoće li će isti zahtjev prema Vijeću ministara uputiti i Republika Srpska. Iz Instituta za javno zdravstvo kažu da će Krizni stožer ovog entiteta sutra razmatrati predloženi kriteriji PCR testa.

Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske je kazao: ''Navedeni prijedlog i finalna odluka će se biti donesena naravno u skladu sa stavom Vlade Republike Srpske, odnosno republičkog štaba za izvanredne situacije. Odluka i dalje ostaje naravno na Vijeću ministara''.

Veliki broj osoba koje bi potencijalno došle krajem ovog mjeseca mogao bi utjecati na epidemiološku situaciju u BiH.

Ta grupa asimptomatskih vironosa je daleko opasnija tim prije sto oni uopće nisu svjesni da su nositelji virusa, nisu bolesni i kreću se slobodno računajući da nema mogućnosti da bilo koga zaraze

U Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi je i dalje odluka o ograničenom kretanju od 23 do 5 sati ujutro. U Republici Srpskoj se ne planira uvoditi ova mjera, ali je ograničeno radno vrijeme ugostiteljskim objektima do 22 sata.

Blagdani i praznici jesu dani veselja i ljubavi, ali neka nam ove godine bude prioritet poštivanje mjera, kao i zdravlje nas i naših najmilijih. Ostanimo odgovorni i brižni prema našoj zajednici, prenosi BHRT.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close