''Zaštititi Dayton''

Zvizdić u Washingtonu: Međunarodna zajednica mora prevenirati eskalaciju

Zamislite da u vašoj državi neka regija, županija ili pokrajina, odluči da formira svoju vojsku, svoju obavještajnu službu, da izdaje svoje putovnice i tako dalje. Naravno, to je u svakoj demokratskoj državi nezamislivo, a upravo se to događa u BiH.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2021. u 15:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Zvizdić u Washingtonu

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sudjelovao je u Washingtonu na 20. Parlamentarno-sigurnosnom forumu koji se održava svake godine, a čiji osnivač je Robert Pittenger, bivši član Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, navedeno je u priopćenju iz Zvizdićevog ureda koje prenosi sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Tijekom obraćanja na panelu o najboljim primjerima i praksama unaprjeđenja suradnje parlamenata, Zvizdić je zahvalio kongresmenu Pittengeru za organizaciju Foruma i rekao da je svijet danas više nego ikad prije globalna zajednica i da živimo povezani na razne načine, u vrijeme četvrte industrijske revolucije i u vrijeme interneta.

Jača suradnja parlamenata

''Informacija je danas najveća vrijednost, a informacije s jednog kraja svijeta na drugi kraj svijeta putuju u roku od par sekundi. To ima velike prednosti, ali nosi i određene izazove. Aktualna pandemija koronavirusa uči nas da više ne postoje izolirane zajednice koje mogu biti izuzete od globalnih tokova. Također, dobar primjer globalnog poretka u kojem živimo je i ovaj Forum. Ovdje imamo priliku sresti ljude iz svih krajeva svijeta, sa zajedničkom namjerom unaprjeđenja suradnje u različitim obavještajno-sigurnosnim aspektima, s fokusom na parlamentarnu suradnju. To je vrlo jaka poruka da nas različitosti ujedinjuju, a nikako razdvajaju'' - kazao je Zvizdić i dodao da to ukazuje da su u svijetu u kakvom danas živimo suradnja i zajedničko djelovanje neophodni.

Dodao je da to posebno važi za nacionalne parlamente.

''Kao što znamo, još od Magna Carte u Velikoj Britaniji, pa do Američke i Francuske revolucije, parlamenti predstavljaju najveći stupanj suvereniteta jedne države i direktnog predstavljanja volje naroda. Bez jakih parlamenata, nema jakih demokracija. A bez jakih demokracija, nema uspješnog rješavanja izazova i problema 21. stoljeća. Neki od tih izazova su i teme pojedinih panela ovog Foruma. Sve su to izazovi koji se mogu prevazići pod uvjetom da parlamenti imaju aktivnu ulogu u kvalitetnoj legislativnoj regulaciji''- rekao je predsjedatelj Zvizdić.

Izrazio je uvjerenje da nacionalni parlamenti sami nisu dovoljni i da neki od ovih izazova zahtijevaju interparlamentarnu suradnju. Spomenuo je kako regulacija kriptovaluta i prijetnje internetskoj sigurnosti nisu pitanja od interesa za samo jednu državu, već pitanje za globalnu zajednicu.

Ista situacija je i s trgovinom ljudima i pranjem novca koji su oduvijek bili multilateralni problem, rekao je.

''Upravo zbog toga nam treba jača suradnja parlamenata. U tom smislu, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kojim trenutno predsjedavam, stoji na raspolaganju za razmjenu iskustava s drugim parlamentima i za zajedničko djelovanje po raznim pitanjima u budućnosti'' - naglasio je predsjedatelj Zvizdić.

Tijekom obraćanja, on je upoznao sudionike Foruma s aktualnom sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da je to sigurnosno pitanje za regiju zapadnog Balkana, jugoistočnu Europu i naravno za Sjedinjene Američke Države.

Zaštita Daytona

''U Bosni i Hercegovini, ljudi različitih vjera i nacija žive zajedno gradeći društvo jednakopravnih naroda i građana zasnovano na solidarnosti i međusobnom respektu. Multietničnost je istinski kod BiH. Upravo je ta - najveća vrijednost moje domovine - a to je zajednički život jednih s drugima, izgradnja države u kojoj različite kulture, religije i politike mogu biti zajedno i predstavljati bogatstvo u različitostima - bila često napadana u dugoj povijesti BiH. Najteže i s najvećim posljedicama u razdoblju 1992.-1995. godina, s posebnim osvrtom na genocid u Srebrenici. Poslije te krvave agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu uslijedio je Daytonski mirovni sporazum koji je, uz ključnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država, donio mir i stabilnost i zbog toga predstavlja najveći diplomatski uspjeh međunarodne zajednice na tlu Europe poslije završetka hladnog rata. Nažalost, Daytonski mirovni sporazum i njegov ključni aneks, Ustav BiH, ovih dana su ozbiljno ugroženi blokadom institucija BiH i kontinuiranim secesionističkim prijetnjama koje dolaze od dužnosnika iz bh. entiteta Republika Srpska. Blokiran je rad Predsjedništva BiH, Vlade BiH i Parlamenta BiH. Provode se aktivnosti kojima se suspendiraju državni zakoni, a entitetske institucije proglašavaju državnim institucijama. Jedan entitet u sastavu Bosne i Hercegovine koji se zove Republika Srpska želi da ukine državnu vojsku i formira svoju, želi da ukine Obavještajnu službu Bosne i Hercegovine i formira svoju i želi da ukine državni sud i državno tužiteljstvo i formira svoje. To je, dame i gospodo, početak rušenja ustavno-pravnog sustava države BiH. Zamislite da u vašoj državi neka regija, županija ili pokrajina, odluči da formira svoju vojsku, svoju obavještajnu službu, da izdaje svoje putovnice i tako dalje. Naravno, to je u svakoj demokratskoj državi nezamislivo, a upravo se to događa u BiH. Jer disolucija i destrukcija BiH, kao i rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, znače otvaranje Pandorine kutije ne samo u BiH nego na čitavom Balkanu, pa i u Europi. Jer, bilo kakva 'mirna disolucija Bosne i Hercegovine' nije moguća - to znaju svi koji se ozbiljno bave pitanjem BiH i zapadnog Balkana'' - rekao je Zvizdić.

On je istaknuo važnost razumijevanja ozbiljnosti trenutne situacije u kojoj je BiH i čitava regija zapadnog Balkana i dodao da mir i prosperitet u Bosni i Hercegovini znači mir i stabilnost na zapadnom Balkanu i u čitavoj Europi.

''Jer nikome ne može biti u interesu da ima nestabilnost na svojim granicama, a granica između BiH i Europske unije, na primjer, duga je 1.000 kilometara. Dakle, kompletno domaće i međunarodno pravo je na strani države BiH, na strani očuvanja njenog teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta'' - rekao je predsjedatelj Zvizdić i pozvao prisutne da djeluju u očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

''Potrebno je zaštiti Daytonski sporazum i Ustav BiH, i to ne kratkoročno i ad hoc, nego je potrebno djelovati preventivno i dugoročno. Potrebno je na vrijeme prepoznati zlo i suprostaviti mu se - ne kompromisom nego sa jasnim i odlučnim otporom. U entitetu RS u Bosni i Hercegovini je trenutno na sceni vladavina i avanturizam samo jednog političara umjesto demokracije i vladavine prava. Ja sam čovjek mira i dijaloga i dijalog smatram najboljim instrumentom za postizanje rješenja, ali kako mogu ja ili bilo tko drugi objasniti građanima BiH da netko može povlačiti poteze u cilju podjele i rušenja ustavnog poretka i da neće imati nikakve političke ili pravne posljedice'' - upozorio je Zvizdić i naglasio da BiH mora biti u fokusu ofanzivne politike koja će promovirati demokratske vrijednosti, euroatlantske integracije i vladavinu prava.

Prevencija konflikta

Rekao je da trenutne antiustavne aktivnosti moraju odmah prestati jer za nekoliko mjeseci može biti kasno i dodao da je Forum pravo mjesto da se demokratski svijet upozna sa secesionističkim aktivnostima koje vode prema rušenju države BiH i mogućem novom konfliktu te da međunarodna zajednica mora prevenirati bilo kakvu eskalaciju i povratak BiH i regije u ponovljenu erupcija nasilja.

''Na kraju, želim posebno naglasiti da nadmoćna većina građana u BiH želi da živi u miru i sigurnosti i žele u skoroj budućnosti vidjeti BiH kao članicu EU i NATO saveza. Ja se nadam da će Sjedinjene Američke Države, zajedno s partnerima iz Europske unije, ponovo biti lider svih pozitivnih procesa u BiH i našoj regiji'' - rekao je na kraju obraćanja predsjedatelj Zvizdić.

Tijekom Foruma, razmotrene su i druge teme o različitim vrstama aktualnih globalnih sigurnosnih izazova.

U radu Foruma sudjelovli su kongresmeni, senatori, parlamentarci iz cijelog svijeta te eksperti i predstavnici agencija indirektno angažiranih u suprotstavljanju aktualnim globalnim sigurnosnim izazovima, navedeno je u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close