Sjednica

Što je Vlada radila: Od energetskih potreba Federacije do epidemiološke situacije

Vlada FBiH danas je imenovala radnu grupu za izradu kriterija za dodjelu grant sredstava i praćenje realizacije budžetske podrške Europske unije za energetske potrebe u Federaciji BiH.
Vijesti / Flash | 09. 02. 2023. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastavljajući aktivnosti koje se odnose na potencijalnu budžetsku podršku Europske unije (EU) Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, Vlada FBiH danas je imenovala radnu grupu za izradu kriterija za dodjelu grant sredstava i praćenje realizacije budžetske podrške Europske unije za energetske potrebe u Federaciji BiH.

Zadatak radne grupe je da izradi i usaglasi jedinstvene i transparentne kriterije za dodjelu budžetske podrške za energetske potrebe na osnovu Akcionog plana/Mape puta za Ugovor o paketu energetske podrške za državu i izgradnje otpornosti, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA III za 2023. godinu), te da prati njihovu realizaciju.

Ovu radnu grupu čine predsjedavajući i koordinator Adnan Tatar (Ured Vlade FBiH za europske integracije), te članovi Adnan Muminović (Ured premijera FBiH), Elvis Bebaković (Federalno ministarstvo finansija), Miroslav Jurešić (Federalno ministarstvo rada i socijalne politike), Aida Jelinić (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Sead Džiho (Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta), Josip Nikolić (Federalno ministarstvo prostornog uređenja), Almira Kapetanović (Federalno ministarstvo okoliša i turizma), Rijad Kovač (Federalni zavod za programiranje razvoja) i Jasmina Kafedžić (Fond za zaštitu okoliša FBiH), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Naime, Federalna vlada je na sjednici održanoj 24. novembra 2022. godine podržala Vijeće ministara BiH u postupku usvajanja Akcionog plana/mape puta koji je pripremila Delegacija EU u BiH, kako bi se stvorile pretpostavke za potpisivanje ugovora u okviru Paketa energetske podrške.

Energetski paket za zapadni Balkan vrijedan 500 miliona eura, od čega je 70 miliona namijenjeno direktno za saniranje posljedica poskupljenja energenata za privredu i ugrožena domaćinstva u BiH, predstavljen je tokom posjete predsjednice Evropske komisije (EK) našoj zemlji krajem oktobra prošle godine.

Prema stavu Delegacije EU, od ukupnog iznosa sredstava namijenjenih BiH, predviđeno je da se ona dijele između entiteta i Brčko Distrikta BiH i to u omjeru 66 posto za FBiH, 33 posto za RS i jedan posto za Brčko Distrikt BiH.

Inače, budžetska podrška je mehanizam koji funkcionira na način da država korisnica budžetira i isplati sredstva krajnjim korisnicima, a onda ih EK refundira državi prema unaprijed dogovorenoj shemi. Prva mjera podrazumijeva subvenciju ugroženih domaćinstava za prevazilaženje posljedica porasta cijena računa za grijanje, a u planu je i podrška mikro, malih i srednjih preduzeća radi osiguranja kontinuiteta poslovanja.

Podsjetimo, Vlada FBiH je u ovogodišnjem federalnom budžetu planirala transfer od 90,4 miliona KM u okviru podrške Evropske unije BiH.

Usvojena Informacija o epidemiološkoj situaciji u FBiH

Federalna vlada usvojila je danas na sjednici informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 6.2.2023. godine, te naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje su donesene s rokom važenja od 60 dana, računajući od 9.2.2023. godine.

Vladama kantona, odnosno kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona, te u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju i donose mjere, te o tome redovno izvještavaju Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva.

Ovaj atožer zadužen je da kontinuirano prati epidemiološku situaciju COVID-19 na području FBiH i da, u slučaju pogoršanja, odmah preporuči Vladi Federacije BiH nove mjere.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će obavijestiti Parlament o epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH i mjerama koje je danas donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika od širenje virusa.

Kada je riječ o naredbama, i dalje je obvezno nošenje respiratorne zaštitne maske u svim zdravstvenim ustanovama (zaposlenici, pacijenti i svi posjetitelji). Naložena je redukcija posjeta u zdravstvenim ustanovama u skladu s kriznim planom pripravnosti i odgovora na pojavu ovog virusa.

U informaciji Kriznog stožera FMZ-a je navedeno da na razini FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 0,6 slučajeva na 100.000 stanovnika. Istaknuto je i da rezultati antigenskih testiranja nisu uključeni u ovaj izvještaj, te stoga ne prikazuju realno stanje epidemiološke situacije.

U Federaciji BiH je na bolničkom liječenju 19 osoba zbog COVID-19, a niko od njih nije na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Uzimajući u obzir stabilan trend niske aktivnosti virusa, kao i nizak uticaj na funkcioniranje zdravstvenih službi, u informaciji je procijenjeno da je prijetnja zdravlju opće populacije niska.

Kopirati
Drag cursor here to close