Što to čekamo?

Što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

Vijesti / Flash | 18. 07. 2016. u 07:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) je nova, treća generacija sporazuma o pridruživanju ponuđena isključivo državama zapadnog Balkana, u sklopu Procesa stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji.

Kako se navodi na internetskim stranicama Direkcije za europske integracije BiH, Sporazum se potpisuje na neodređeno vrijeme s ciljem doprinosa ekonomskoj i političkoj stabilnosti Bosne i Hercegovine.

Države koje su postale članice petim proširenjem Europske unije su potpisale sporazume o pridruživanju (tzv. Europske sporazume). Osnovna razlika između dva spomenuta sporazuma je u sadržaju ''evolutivne klauzule'' u SSP-u i naglašavanju regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu.

Potpisivanjem SSP-a, Bosni i Hercegovini je zahvaljujući ''evolutivnoj klauzuli'' potvrđen status države potencijalne kandidatkinje. To je mnogo više nego što su države potpisnice Europskog sporazuma dobile u pogledu daljnjeg pristupanja EU. Druga razlika se ogleda u regionalnoj suradnji, gdje se država potpisnica obvezuje da će potpisati bilateralne ugovore/sporazume sa zemljama Procesa stabilizacije i pridruživanja i državama kandidatkinjama.

SSP je sporazum ''mještovitog'' karaktera, što znači da su pored Europske unije, ugovornice i sve države članice budući da SSP obuhvaća područja koja nisu jedino u nadležnosti EU. već spadaju i u nadležnost država članica.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Bosna i Hercegovina je stupila u prvi ugovorni odnos s Europskom unijom. S obzirom da je u pitanju sporazum mješovitog karaktera, da bi stupio na snagu mora biti potvrđen odnosno ratificiran u parlamentima svih država članica i Europskom parlamentu.

Predsjedništvo BiH je u studenom 2008. godine ratificiralo SSP. Do završetka procesa ratifikacije u EU, na snazi je Privremeni sporazum (Interim Agreement) koji je dio SSP-a i koji najvećim dijelom regulira pitanja trgovine i transporta između BiH i Europske unije.

Nakon stupanja na snagu SSP-a, slijedeći korak je podnošenje zahtjeva za članstvo u EU i sticanje statusa kandidata.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Europskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane, i Bosne i Hercegovine s druge strane potpisan je u Luksemburgu 16. lipnja 2008. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close