najrazornije oružje

Što je hidrogenska bomba

Vijesti / Flash | 06. 01. 2016. u 09:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Termonuklearna ili hidrogenska bomba, kakvu je Sjeverna Koreja navodno testirala u srijedu, razvijena je nakon upotrebe nuklearne bombe u Japanu u Drugom svjestkom ratu i od nje je mnogo razornija.

Prva hidrogenska bomba, koji su Amerikanci testirali 1952., proizvela je energije koja je odgovarala onoj10 megatona TNT-a, otprilike 1000 puta više od atomske bobme bačene na Hirošimu.

H-bomba

U toj novoj vrsti bombe, dva izotopa vodika, deuterij i tricij, fuzirana su u helij čime se oslobađala tolika energija.

U konvencionalnom nukleranom naoružanju koristi se fisija, razdvajanje, a ne spajanje jezgre atome, što rezultira manje snaženom eksplozijom, piše Hina.

Godinu nakon Amerikanaca i Sovjeti su isprobali svoju hidrigensku bombu, čime je otpočela utrka u naoružanju "superbombama".

Najsnažnija H-bomba ikad detonirana bila je sovjetska tzv. carska bomba koja je 1961, oslobodila energije u vrijednosti 50 megatona TNT.

Sjeverna Koreja je objavila da je u srijedu ujutro provela uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno hidrogenske bombe predstavljalo velik napredak u njezinu vojnom nuklearnom programu.

Stručnjaci skeptični

Nuklearni stručnjaci su dočekali danas s velikim skepticizmom sjevernokorejsko priopćenje o prvoj probi hidrogenske bombe, a otkrivena seizmička aktivnost odgovara eksploziji naprave manje snage.

Stručnjaci su već izrazili sumnju prošlog mjeseca kada je sjevernokorejski lider Kim Jong-Un nagovijestio da je njegova zemlja razvila hidrogensku bombu.

Prije sjevernokorejskog priopćenja, prve sumnje nove probe Pyongyanga, dva dana prije rođendana Kim Jong-Una, izrazili su seizmolozi nakon potresa jačine 5,1 stupanj pedesetak kilometara sjeverozapadno od Kiljua, odnosno vrlo blizu probnog nuklearnog postrojenja Punggye-ri.

''Seizmološki podaci sugeriraju da je eksplozija znatno slabija od one koja se osjeti prilikom probe nuklearne bombe'', rekao je stručnjak za nuklearnu politiku Crispin Rovere, sa sjedištem u Australiji.

''Na prvi pogled, činilo se da je izvedena uspjela nuklearna proba, ali da nisu uspjeli dobro izvesti drugu etapu, eksploziju hidrogena'', naveo je.

Za neke stručnjake za sjevernokorejska pitanja, Kim Jong-Un pokušava postići 'uspjeh', koji bi mogao biti postignut do svibnja kada će Radnička stranka, jedina stranka na vlasti, organizirati svoj prvi kongres u 35 godina.

''Ja ne mislim da je to bila hidrogenska bomba, jer bi eksplozija bila puno jača'', ocijenio je Choi Kang, potpredsjednik Instituta za političke studije, sa sjedištem u Seulu, navela je novinska agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close